Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pri útoku militantov na Sinajskom polostrove zahynulo 13 policajtov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

K zodpovednosti za útok sa prostredníctvom sociálnych sietí prihlásila egyptská odnož extrémistickej organizácie Islamský štát, nazvaná Sinajská provincia.

Káhira 19. marca (TASR) - Najmenej 13 egyptských policajtov zahynulo dnes pri mínometnom útoku militantov na kontrolné stanovište bezpečnostných síl v meste Aríš ležiacom na severe Sinajského polostrova. Informovalo o tom egyptské ministerstvo vnútra, citovala ho agentúra DPA.

K zodpovednosti za útok sa prostredníctvom sociálnych sietí prihlásila egyptská odnož extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), nazvaná Sinajská provincia.

Útok militantov sprevádzala aj ťažká paľba, pričom tej boli podľa slov svedkov agentúry Reuters vystavené aj sanitky, ktoré sa pokúsili preniknúť k zraneným. Svedkovia zároveň hlásili, že z miesta bolo počuť silnú explóziu a bezpečnostné sily následne uzavreli prístupové cesty do mesta Aríš, ktoré je metropolou provincie Severný Sinaj. Vládnym jednotkám sa však podľa slov bezpečnostných síl nakoniec podarilo usmrtiť všetkých piatich útočníkov.

Bezpečnostné sily na prevažne púštnom Sinajskom polostrove sú terčom opakovaných útokov militantných džihádistov už od povstania v roku 2011, ktoré vyústilo do zvrhnutia dlhoročného egyptského prezidenta Husního Mubaraka.

Extrémisti vystupňovali útoky, keď armáda v roku 2013 zvrhla riadne zvoleného, islamisticky orientovaného prezidenta Muhammada Mursího. Odvtedy zabili veľký počet príslušníkov egyptských bezpečnostných síl. K násiliu dochádza prevažne v provincii Severný Sinaj.