Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

K útokom v Egypte sa prihlásila odnož Islamského štátu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Celkový počet obetí podľa všetkého stúpol na 50.

Aríš 1. júla (TASR) - K zodpovednosti za sériu útokov na severe Sinajského polostrova, pri ktorých zahynulo najmenej 38 egyptských vojakov, sa dnes prihlásila odnož teroristickej organizácie Islamský štát (IS). Uviedla to agentúra AP s odvolaním sa na bezpečnostné a armádne zdroje.

Najmenej 54 ďalších vojakov dnes utrpelo zranenia; podľa agentúry Reuters už celkový počet obetí stúpol na 50.

Militantná skupina Sinajská provincia na sociálnych sieťach potvrdila, že jej bojovníci zasiahli pri útokoch na severe Sinajského polostrova dovedna 15 armádnych a policajných stanovíšť. V rámci série incidentov sa odpálili aj traja samovražední atentátnici v meste Aríš a jeho bezprostrednej blízkosti.

Pravosť tvrdení zverejnených egyptskou odnožou IS nebolo možné bezprostredne overiť.

Podľa informácií egyptských činiteľov k atentátom došlo k atentátom na najmenej šesť armádnych kontrolných stanovíšť aj južne od mesta Šajch Zuvajd, kde extrémisti zajali niekoľkých vojakov a zmocnili sa viacerých obrnených vozidiel. Potvrdili to zdroje, ktoré si neželali byť menované.

Egyptským ozbrojeným silám sa podarilo zneškodniť jeden z tankov, ktorý chceli militanti uniesť. Odpálili aj autá naložené protilietadlovými strelami.

K paralelným útokom na severe Sinajského polostrova došlo dva dni po atentáte na popredného egyptského prokurátora v metropole Káhira. Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí v utorok prisľúbil, že dôjde k zintenzívneniu dva roky trvajúceho ťaženia proti tamojším militantom.

Sinajská provincia je najaktívnejšou militantnou skupinou v danom regióne a oficiálne sa hlási k IS, teda k sunnitskej extrémistickej skupine ovládajúcej rozsiahle územia v Iraku a Sýrii.