Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Dva útoky militantov v tomto roku spomalia tuniskú ekonomiku

Ozbrojený policajt hliadkuje na pláži hotela Imperial Marhaba v letovisku Súsa (Sousse) v Tunisku 28. júna 2015 Foto: TASR/AP

Tuniský prezident vyhlásil 4. júla výnimočný stav v celej krajine, a to na 30 dní.

Tunis 13. júla (TASR) - Dva smrtiace útoky militantov v Tunisku v tomto roku, pri ktorých zahynuli desiatky zahraničných turistov, spôsobia ekonomike vážne škody, pravdepodobne najväčšie od protivládnych nepokojov v roku 2011. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Tuniské ministerstvo financií odhaduje, že tempo rastu hospodárstva sa tento rok spomalí na 1 % z vlaňajších 2,3 %. To bude jeho najslabší rast od roku 2011. Vláda sa však pokúsi udržať schodok v rozpočte na úrovni 5 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Tuniský prezident Bádží Káid Sibsí vyhlásil 4. júla výnimočný stav v celej krajine, a to na 30 dní po tom, ako 26. júna islamský extrémista zastrelil v hotelovom komplexe v tuniskom prímorskom letovisku Súsa 38 turistov, väčšinou Britov. V marci tohto roka zase militanti zaútočili na Národné múzeum Bardo v hlavnom meste Tunis a zabili vyše 20 ľudí.

"Rok 2015 bude pravdepodobne ťažký rok pre tuniskú ekonomiku," konštatuje vo svojej analýze najväčšia banka v Dubaji - Emirates NBD. Turizmus sa totiž podieľa zhruba 7 % na výkone tuniskej ekonomiky. Británia už pritom vyzvala svojich občanov, aby opustili Tunisko. Obáva sa totiž ďalších teroristických útokov. Aj Dánsko odporučilo občanom, aby necestovali do Tuniska.

Možnosť teroristických útokov v Tunisku potvrdilo aj Fínsko, ktoré ale svojim občanom nedalo negatívne odporúčanie. Fínske ministerstvo zahraničných vecí však varovalo, že tuniské úrady "nie sú schopné dostatočne zaručiť bezpečnosť v turistických destináciách".

V poradí druhý teroristický útok v známom letovisku a v pomerne krátkom čase po marcovom útoku na múzeum Bardo tak výrazne poškodil dôveru v bezpečnosť Tuniska ako dovolenkovej destinácie. A to sa zrejme negatívne odrazí aj na toku zahraničného kapitálu do tuniského cestovného ruchu a na celom turistickom priemysle v krajine.