Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Útoky na Ternopiľ, mesto súťažiacich v Eurovízii, zranili dvoch ľudí

Ukrajinská dvojica Tvorchi vystupuje počas finále 67. ročníka súťaže Eurovízie 13. mája 2023 v Liverpoole. Foto: TASR/AP

Rusko, ktorému účasť na Eurovízii nepovolili, ostreľovalo v noci na nedeľu Ternopiľ, zatiaľ čo sa v anglickom Liverpoole konalo finále tejto pesničkovej súťaže.

Kyjev 14. mája (TASR) - Prinajmenšom dvaja ľudia utrpeli zranenia pri ruských raketových útokoch na západoukrajisnké mesto Ternopiľ, informuje TASR podľa správy stanice Sky News. Zmienené mesto je domovom elektro-popovej dvojice Tvorchi, ktorá prezentovala Ukrajinu na tohoročnej pesničkovej súťaži Eurovízia.

Rusko, ktorému účasť na Eurovízii nepovolili, ostreľovalo v noci na nedeľu Ternopiľ, zatiaľ čo sa v anglickom Liverpoole konalo finále tejto pesničkovej súťaže.

Pri prvej vlne raketových útokov, ktorá v noci na dnes zasiahla Ternopiľ, boli zranení prinajmenšom dvaja ľudia. Útoky zároveň v meste spôsobili požiare, ktoré horeli zhruba do 02.30 h miestneho času, uvádza denník The Guardian.

Následne došlo o zhruba 05.00 h k ďalším útokom, informovala ukrajinská štátna pohotovostná služba. Pri nich boli poškodené viaceré budovy či autá. Nijaké obete či zranení však bezprostredne hlásení neboli. Ukrajinské sily hlásili, že počas noci tam zachytili a zneškodnili tri rakety a 25 dronov.

V Chersonskej oblasti, a teda oveľa bližšie k frontovej línii bojov, bolo za posledných 24 hodín zranených najmenej šesť ľudí. Tamojší gubernátor Olexandr Prokudin uviedol, že Rusko tam útočilo 434 strelami z delostrelectva, tankov, granátometov či dronov. Terčom ostreľovania boli podľa Prokudina "obývané oblasti" a obytné budovy vrátane jednej vzdelávacej inštitúcie.