Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Útoky v Bruseli odsúdili káhirská mešita al-Azhar i Vatikán

Ilustračné foto Foto: TASR

Káhirská mešita al-Azhar, považovaná za najvyššiu autoritu sunnitského islamu, odsúdila útoky, ku ktorým došlo dnes v Bruseli a ktoré si podľa najnovšej bilancie vyžiadali 34 obetí na životoch.

Vatikán/Káhira 22. marca (TASR) - Káhirská mešita al-Azhar, považovaná za najvyššiu autoritu sunnitského islamu, odsúdila útoky, ku ktorým došlo dnes v Bruseli a ktoré si podľa najnovšej bilancie vyžiadali 34 obetí na životoch.

"Al-Azhar rozhodne odsudzuje tieto teroristické útoky. Tieto násilné nenávistné zločiny znesväcujú tolerantné učenie islamu," uvádza sa v komuniké.

Al-Azhar vo svojom vyhlásení varovala, že "ak sa medzinárodné spoločenstvo nespojí a nebude čeliť tejto epidémii spoločne, (títo) zvrhlí neprestanú páchať svoje ohavné zločiny na nevinných ľuďoch".

Ako pripomenuli belgické médiá, šejk Muhammad Ahmad Tájib, imám náboženskej univerzity pri mešite al-Azhar, vlani ostro odsúdil aj útoky radikálnych islamistov, ku ktorým došlo v Paríži v januári a novembri minulého roka.

Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi, pápež František, dnes v súvislosti so sériou útokov v Bruseli zaslal sústrastný telegram prímasovi katolíckej cirkvi v Belgicku a arcibiskupovi z Malines-Bruxelles, Jozefovi De Kesel. Pápež v ňom znova odsúdil "slepé násilie, ktoré vedie k takému veľkému utrpeniu".

V telegrame sa uvádza, že pápež zveruje "Božiemu milosrdenstvu všetkých ľudí, ktorí (dnes) prišli o život, a spája sa v modlitbách a v bolesti s ich blízkymi". Vyjadril tiež hlbokú účasť zraneným a ich rodinám a vyslovil sympatie ľuďom, ktorí im "v tejto skúške prinášajú úľavu a útechu v ich bolestiach".

Svoje vyhlásenie k tragickým udalostiam dnes vydala aj belgická biskupská konferencia.