Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Tragédia utečencov podľa Izraela potvrdzuje politiku budovania múrov

Ilustračné foto. Benjamin Netanjahu, izraelský premiér Foto: TASR/AP

Izrael v roku 2012 posilnil svoje hraničné oplotenie s Egyptom, a tak do veľkej časti zamedzil prílevu utečencov, ktorí prichádzali ilegálne.

Jeruzalem 21. apríla (TASR) - Izraelský minister dopravy Jisrael Katz v pondelok označil utopenie stoviek afrických migrantov pri pobreží Líbye za "tragédiu, ktorá šokuje celé ľudstvo", podľa neho však potvrdzuje izraelskú politiku posilňovania deliacich bariér s Afrikou - jej cieľom je udržať migrantov mimo územia židovského štátu. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

"Pozrite sa, aká správna bola politika (izraelskej) vlády postaviť deliaci plot pozdĺž (svojej) hranice s Egyptom, aby zablokovala migrantom za prácou cestu z Afriky do Izraela," uviedol minister z končiacej vlády premiéra Benjamina Netanjahua na svojej stránke na Facebooku.

Izrael v roku 2012 posilnil svoje hraničné oplotenie s Egyptom, ktorý možno nazvať akýmsi pevninským mostom s Afrikou, a tak do veľkej časti zamedzil prílevu utečencov, ktorí prichádzali ilegálne do Izraela v priebehu väčšiny uplynulého desaťročia.



Od roku 2013 poslal Izrael do väzenia vyše 40.000 afrických migrantov, pričom mnohí z nich ušli z konfliktných oblastí v Eritrei a Sudáne. Organizácie na ochranu ľudských práv obvinili Izrael, že svojou politikou núti mnohých ľudí, ktorí majú nárok na ochranu ako utečenci, aby sa usilovali o repatriáciu do vlasti, hoci im tam hrozí osobné riziko.

Okrem migrantov, ktorých Izrael väzní v púštnom zadržiavacom centre, udelil dočasné víza tisícom ďalších prisťahovalcov, ktorí žijú v preplnených chudobných častiach Izraela a Tel Avivu.

Izraelský štát automaticky udeľuje občianstvo Židom. Väčšinu žiadostí Afričanov o pobyt však odmieta so zdôvodnením, že ide skôr o ekonomických migrantov než politických utečencov.