Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Uviaznutí migranti protestujú, žiadajú otvoriť hranicu s Macedónskom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Grécka vláda začala evakuovať migrantov z tábora Idomeni pri hranici.

Idomeni 27. marca (TASR) - Stovky migrantov povzbudzovaných aktivistami protestovali dnes neďaleko plota, ktorý oddeľuje Grécko od Macedónska. Migranti požadovali, aby úrady hranicu otvorili a umožnili im tak pokračovať v ceste do strednej Európy. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Grécka poriadková polícia stála medzi plotom a protestujúcimi, ktorí skandovali heslo "Otvorte hranice!" a držali v rukách plagáty. Macedónska polícia takisto stála v pohotovosti, pripravená zasiahnuť v prípade, že migranti hranicu narušia a prekročia ju.

V dočasnom tábore v gréckej pohraničnej dedine Idomeni uviazlo v ťažkých životných podmienkach okolo 11.500 utečencov, pretože balkánske krajiny zapečatili svoje hranice, čím uzavreli najrušnejšiu migračnú trasu. Tieto opatrenia balkánskych štátov schválila aj Európska únia.

Grécka vláda začala evakuovať migrantov z tábora Idomeni pri hranici. Kabinet dúfa, že tábor vyprázdni do konca apríla a migrantov porozdeľuje do "tranzitných stredísk" zriadených po celom Grécku.