Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Už vyše 1,6 milióna podpisov je pod výzvou na druhé referendum o EÚ

Demonštrant zabalený do vlajky EÚ sa v piatok prechádza po Parliament Square v Londýne. Foto: TASR AP

Webová stránka dolnej komory britského parlamentu, na ktorej je možné sa do online petície zapísať, pod ťarchou obrovského záujmu padala a bola dočasne neprístupná.

Londýn 25. júna (TASR) - Už 1,6 milióna Britov podpísalo online petíciu, ktorou vyzývajú na vypísanie nového referenda o členstve Británie v EÚ. Informoval o tom dnes spravodajský server BBC.

Webová stránka dolnej komory britského parlamentu, na ktorej je možné online petíciu podpísať, pod náporom obrovského záujmu padala a bola dočasne neprístupná.

Petícia konštatuje, že vláda by "mala uplatniť pravidlo, že ak o zotrvaní či odchode (z EÚ) rozhodne menej ako 60 percent hlasujúcich, alebo ak účasť bude nižšia ako 75-percentná, uskutoční sa ďalšie referendum".

Vyše 100.000 ľudí podpísalo inú petíciu, v ktorej vyzývajú starostu Londýna Sadiqa Khana, aby vyhlásil mesto za nezávislé od Británie a požiadal o jeho pripojenie k EÚ.

Každú petíciu, pod ktorú sa podpíše viac ako 100.000 ľudí, poslanci musia prerokovať, čo však nemusí znamenať, že jej iniciátori dosiahnu svoj cieľ. Odborník na voľby v Británii John Curtice dnes podľa agentúry AP upozornil, že za odchod Británie z EÚ v referende hlasovalo 17 miliónov voličov, takže "jeden milión (podpisov) je ako nič".

Hlasovanie v referende ukázalo priepastné rozdiely medzi regiónmi. Väčšina voličov v strednom a severnom Anglicku hlasovala za odchod z EÚ, zatiaľ čo v Londýne a Škótsku bola väčšina za zotrvanie v únii.

Za vystúpenie Británie z EÚ bolo 52 percent hlasujúcich, za zotrvanie sa vyslovilo 48 percent voličov. Hlasovať prišlo 72 percent z 46,5 milióna oprávnených voličov.