Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Uzbecká vláda zakázala násilné počítačové hry

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na zozname sa nachádza niekoľko násilných hier, ale i celosvetové hity ako Grand Theft Auto či neškodné klasiky ako The Sims.

Taškent 30. mája (TASR) - Uzbekistan zakázal dlhý zoznam počítačových hier, ktoré podľa neho "deformujú hodnoty" a "ohrozujú stabilitu". Na zozname sa nachádza niekoľko násilných hier, ale i celosvetové hity ako Grand Theft Auto či neškodné klasiky ako The Sims, informovala dnes spravodajská stanica BBC.

Na základe daného opatrenia je ilegálny aj dovoz a distribúcia vybraných počítačových hier na celom území tejto stredoázijskej krajiny. Úrady tvrdia, že zakázané hry by mohli byť použité na "propagáciu násilia, pornografie a ohrozenie bezpečnosti, ako aj spoločenskej a politickej stability" štátu.

Vláda sa tiež obáva, že tieto produkty by mohli prispieť k "narušeniu občianskeho pokoja a harmónie medzi jednotlivými etnikami a náboženskými skupinami". Zákaz je pokračovaním úsilia vlády o ochranu mládeže pred "deštruktívnymi" vplyvmi a ochranu "kultúrnych, historických a duchovných hodnôt".

Na inkriminovanom zozname figuruje 34 počítačových hier typu first-person shooter, ako aj hier s hororovým či erotickým obsahom. Zoznam schválila vládna komisia. Zaradené sú tu viaceré celosvetovo veľmi úspešné tituly ako Call of Duty: Black Ops, Silent Hill, Resident Evil, Mortal Kombat alebo Doom.