Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Uzbecký prezident sa v Bielom dome stretol s Donaldom Trumpom

Šavkat Mirzijojev Foto: TASR/AP

Počas Mirzijojevovej návštevy podpísal Uzbekistan s americkými spoločnosťami 20 významných obchodných dohôd v celkovej hodnote 4,8 miliardy eur.

Washington 17. mája (TASR) - Uzbecký prezident Šavkat Mirzijojev vyjadril v stredu plnú podporu stratégii svojho amerického náprotivka Donalda Trumpa pre oblasť južnej Ázie. Informovala o tom agentúra DPA.

Mirzijojev, ktorý je na oficiálnej návšteve Spojených štátov, rokoval s Trumpom v Bielom dome o celom rade otázok vrátane posilnenia bilaterálnej spolupráce a zaistenia regionálnej bezpečnosti, uvádza sa vo vyhlásení Bieleho domu.

Americký prezident uviedol, že s Mirzijojevom v minulosti úzko spolupracoval napríklad na nákupe vojenskej techniky, ktorú USA dodali Uzbekistanu, pričom svojho uzbeckého partnera nazval "vysoko váženým človekom".

Trump a Mirzijojev sa zaviazali preskúmať možnosti hlbšej hospodárskej spolupráce medzi oboma krajinami, pričom Mirzijojev uviedol, že Uzbekistan sa usiluje vytvárať priaznivé podmienky pre rozvoj podnikania a otvorí svoje trhy pre americké spoločnosti.

Počas Mirzijojevovej návštevy podpísal Uzbekistan s americkými spoločnosťami 20 významných obchodných dohôd v celkovej hodnote 4,8 miliardy eur.

Uzbekistan, ktorý je s viac ako 32 miliónmi obyvateľov njľudnatejšou krajinou v oblasti Strednej Ázie, má spoločné hranice s Afganistanom, v súvislosti s čím americký prezident vyzdvihol význam spolupráce oboch krajín v boji s terorizmom.

Mirzijojev šéfa Bieleho domu ubezpečil o svojej trvalej podpore úsilia o dosiahnutie mieru v Afganistane.

Posledným uzbeckým lídrom, ktorý navštívil Biely dom, bol prezident Islam Karimov. Jeho návšteva sa uskutočnila v marci 2002 len niekoľko mesiacov po teroristických útokoch na USA 11. septembra 2001. Po útokoch poskytol Uzbekistan Spojeným štátom dôležitú pomoc v úsilí vyhnať z Afganistanu militantov z teroristickej siete al-Káida.