Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Uzbekistan: Prezidentské voľby charakterizovala tradične vysoká účasť

Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) sa rozpráva so svojím uzbeckým partnerom Islamom Karimovom Foto: TASR/AP

Očakávanie, že prezidentské voľby v Uzbekistane potvrdia vo funkcii hlavy štátu dlhoročného autoritársky vládnuceho lídra stredoázijskej republiky Islama Karimova, sa zrejme naplní.

Taškent 29. marca (TASR) - Očakávanie, že prezidentské voľby v Uzbekistane potvrdia vo funkcii hlavy štátu dlhoročného autoritársky vládnuceho lídra stredoázijskej republiky Islama Karimova (77), sa zrejme naplní. Správy, ktoré prišli z Ústrednej volebnej komisie v Taškente po uzavretí volebných miestností, potvrdzujú, že tamojšie hlasovanie, ktoré charakterizovala mimoriadne vysoká účasť voličov, prevyšujúca 85 percent z oprávnených asi 20 miliónov, je s určitosťou platné.

Znalci pomerov nevylučujú, že účasť na prezidentských voľbách bude napokon ešte vyššia ako v prípade decembrových parlamentných volieb (89 percent).

Traja Karimovovi konkurenti, kandidáti iných v krajine registrovaných politických strán, nepredstavovali skutočnú alternatívu a tak sa ráta s ďalším päťročným mandátom úradujúceho prezidenta Uzbekistanu.

Tamojšia opozícia kritizovala, že sa vo voľbách nemohol usilovať o priazeň voličov žiadny nezávislý kandidát. Navyše sa podľa informácií Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vyskytli aj ojedinelé sťažnosti, poukazujúce na neústavnosť Karimovovej kandidatúry, pretože základný zákon krajiny povoľoval pôvodne iba maximálne dve volebné obdobia v úrade, Karimov teraz kandidoval už po štvrtý raz od vyhlásenia nezávislosti Uzbekistanu v roku 1991. Pozorovatelia OBSE dlhodobo podrobujú kritike absentujúce demokratické štandardy pri voľbách v krajine, v ktorej niet slobodných médií a aj prístup na internet je obmedzený. Ľudskoprávni aktivisti kritizujú tamojšiu vládu okrem iného za mučenie vo väzenských zariadeniach a prácu detí na plantážach.

Islam Karimov, bývalý člen sovietskeho politbyra, vládne v krajine od roku 1989, keď viedol dovtedajšiu Komunistickú stranu Uzbekistanu. Vo voľbách v rokoch 2000 a 2007 získal vyše 90 percent hlasov. V krajine vládne tvrdou rukou, čo zdôvodňuje potrebou udržať stabilitu v strategicky umiestnenom Uzbekistane, ktorý podľa neho ohrozuje radikálny islam.

Západ, ktorý dosiaľ neposúdil jediné voľby v Uzbekistane ako slobodné a spravodlivé, Karimova kritizuje, politickú a vojenskú spoluprácu s jeho režimom však udržiava na vysokej úrovni.