Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Počasie decimuje Maďarsko: Nehody, výpadok elektriny, zásahy hasičov

Na snímke muž odpratáva čerstvo napadaný sneh na chodníku pred domom v maďarskej metropole Budapešti 19. apríla 2017. Foto: TASR/AP

Požiarnici pomáhali vyťahovať vozidlá z priekop, ale volali ich aj k vyvráteným a polámaným stromom, ktoré v mnohých prípadoch padli na elektrické vedenie.

Budapešť 20. apríla (TASR) - Na najvyššom maďarskom vrchu Kékestető v pohorí Matra sa počas dnešného dňa vyšplhala ortuť teplomera iba na mínus 2,7 stupňa Celzia. Padol tak denný rekord najnižšej teploty, informovala agentúru MTI Celoštátna meteorologická služba (OMSZ).

Najnižšiu teplotu 20. apríla zaznamenali takisto na tomto vrchu v Hevešskej župe v roku 1969, vtedy s hodnotou 0,2 stupňa Celzia.

Sneženie a vietor spôsobili v Maďarsku problémy v cestnej i železničnej doprave


. V 90 obciach ôsmich žúp bola prerušená dodávka elektrickej energie. Podľa agentúry MTI od stredy do dnešného rána volali hasičov na pomoc po celej krajine dovedna v 360 prípadoch.

Zástupca hovorcu Celoštátneho úradu ochrany proti katastrofám Dániel Mukics uviedol, že požiarnici zasahovali najmä pri nehodách. Pomáhali vyťahovať vozidlá z priekop, ale volali ich aj k vyvráteným a polámaným stromom, ktoré v mnohých prípadoch padli na elektrické vedenie. Podľa slov zástupcu nebol nikto zranený.



V obciach, kde nie je elektrina, zabezpečili pre obyvateľov vyhrievané ubytovne. Desať obcí je aj naďalej ťažko dostupných; tam úrad ochrany proti katastrofám pomáhal pri prevoze nemocných.

V okolí západomaďarského mesta Veszprém prerušili pre popadané stromy premávku vlakov. Na štátnej ceste č. 82 na úseku medzi obcou Bakonyszentlászló a mestečkom Zirc obmedzili aj cestnú dopravu, preto tam nepremáva ani náhradný autobusový spoj.