Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

V Afganistane prudko narástol počet samovrážd žien a vrážd zo cti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V Gházní iný muž zastrelil matku dievčaťa, keď sa dopočul, že sa zasnúbilo s niekým iným. Samotné dievča zranil.

Kábul 17. mája (TASR) - V Afganistane v uplynulých dňoch prudko narástol počet samovrážd žien a vrážd žien zo cti. Len v priebehu posledných troch dní zaznamenali v Afganistane dve samovraždy žien, pričom ďalšie štyri ženy boli zavraždené. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

Incidenty sa odohrali v provinciách Fárjáb, Ghazní, Samangán a Bámján. Vo Fárjábe muž zastrelil svoju švagrinú, lebo údajne mala "nezákonný vzťah". Oznámil to šéf Talibanu pre informácie a kultúru Šamsulláh Mohammadí.

V Gházní iný muž zastrelil matku dievčaťa, keď sa dopočul, že sa zasnúbilo s niekým iným. Samotné dievča zranil. V rovnakej oblasti zavraždil brat za pomoci bratranca svoju sestru, ktorú vinil z mimomanželského pohlavného styku. Zabili aj jej milenca. V tomto prípade polícia oznámila, že oboch podozrivých z vraždy zadržala.

V provincii Samangán zase manžel rozbil hlavu manželke kameňom, v nemocnici zraneniam podľahla.

Taliban sa k moci v Afganistane dostal opäť vlani v auguste. Odvtedy zrušil niekoľko úradov chrániacich slobody Afgancov vrátane nezávislej volebnej komisie. Ministerstvo pre záležitosti žien nahradil ministerstvom na podporu cností a prevenciu nerestí.

Talibovia čoraz viac obmedzujú práva Afgancov, najmä dievčat a žien, ktorým bránia vrátiť sa na strednú školu a zastávať mnohé štátne funkcie. Ženy po celej krajine majú zakázané cestovať osamote a minulý týždeň bolo vydané nariadenie, ktoré im ukladá povinnosť nosiť na verejnosti burku zahaľujúcu celé telo.