Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

V Afganistane spustili očkovaciu kampaň proti detskej obrne

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Kampaň podľa ministerstva potrvá štyri dni a prebehne v 21 z 34 provincií Afganistanu.

Islamabad 26. februára (TASR) - Afganistan v pondelok spustil novú očkovaciu kampaň proti detskej obrne, ktorej cieľom je ochrániť približne 7,6 milióna detí vo veku do päť rokov. O kampani informovalo tamojšie ministerstvo zdravotníctva, TASR píše podľa správy agentúry DPA.

Kampaň podľa ministerstva potrvá štyri dni a prebehne v 21 z 34 provincií Afganistanu. Hovorca rezortu pri tejto príležitosti požiadal duchovných aj miestnych starších, aby spolupracovali s poskytovateľmi vakcín v boji proti detskej obrane - infekčnej chorobe, ktorá môže spôsobiť ochrnutie až smrť.

Priblížil tiež, že počet pozitívnych prípadov tejto choroby v tomto roku v krajine klesol. Vlani zaznamenali celonárodne najmenej šesť prípadov nákazy poliovírusom, ktorý spôsobuje detskú obrnu.

Svetová zdravotná organizácia (WHO) ešte v decembri varovala, že repatriácia migrantov zo susedného Pakistanu zvýšila riziko šírenia tohto nebezpečného vírusu. Afganistan odvtedy uskutočnil aspoň dve kolá celonárodnej vakcinácie.

Očkovacie kampane v Afganistane aj Pakistane sú často sprevádzané ťažkosťami, pretože sa v oboch krajinách šíria konšpiračné teórie, ktoré tvrdia, že vakcína proti detskej obrne spôsobuje neplodnosť a že ľudia, ktorí vakcínu podávajú, sú tajní agenti.

V Afganistane od augusta 2021 vládne radikálne hnutie Taliban, ktoré ešte pred opätovným prevzatím moci v celej krajine zakázalo podomové vakcinácie v oblastiach pod jeho kontrolou. Organizácii spojených národov sa však potom úspešne podarilo vyjednať obnovenie očkovacieho programu naprieč celým Afganistanom.