Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Afganistane začali sčítavať hlasy odovzdané v parlamentných voľbách

Volička vhadzuje svoj hlas do volebnej urny počas parlamentných volieb v Kábule 20. októbra 2018. Foto: TASR/AP

Oficiálne výsledky parlamentných volieb by mali byť známe v decembri.

Kábul 22. októbra (TASR) - Afganské volebné komisie pristúpili v pondelok k sčítavaniu hlasov odovzdaných v parlamentných voľbách, ktoré sa v tejto krajine konali uplynulú sobotu.

Vzhľadom na technické a organizačné problémy hlasovanie v niektorých volebných obvodoch pokračovalo aj v nedeľu.

Informovala o tom agentúra AP s tým, že prvé neoficiálne výsledky sa očakávajú v polovici novembra.

Oficiálne výsledky parlamentných volieb by mali byť známe v decembri.

AP tiež uviedla, že parlamentné voľby v Afganistane sprevádzali násilnosti, ktoré si vyžiadali životy 50 osôb. Medzi obeťami je aj veľa detí.

Napriek neistej bezpečnostnej situácii a organizačným či technických problémom do volebných miestností prišli zhruba štyri milióny z celkovo 8,8 milióna zaregistrovaných voličov.

AP súčasne informovala, že v juhoafganskej provincii Kandahár sa hlasovanie v parlamentných voľbách uskutoční až túto sobotu. Dôvodom odkladu je útok, ktorý sa odohral vo štvrtok 18. októbra. Zahynuli pri ňom traja vrcholní predstavitelia: guvernér Zalmaj Vesa, provinčný policajný náčelník Abdul Rázik a provinčný šéf spravodajskej služby Abdul Mohmin.

K streľbe v priestoroch rezidencie guvernéra sa prihlásilo militantné hnutie Taliban, ktoré v súvislosti s voľbami už dávnejšie varovalo, že bude útočiť na každého, kto sa bude na nich podieľať.

Hovorca hnutia Taliban Kári Júsuf Ahmadí pre AP uviedol, že terčom bol prítomný americký generál Scott Miller, veliteľ spojeneckých síl v Afganistane. Ten však podľa predstaviteľov NATO vyviazol bez ujmy.