Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

V Afganistane zatkli najmenej 18 pracovníkov medzinárodnej organizácie

Ilustračná snímka. Foto: TASR

K prvým zatknutiam došlo už 3. septembra, keď bola zadržaná americká občianka a dvaja Afganci pracujúci pre IAM.

Kábul 16. septembra (TASR) - Afganské úrady kontrolované islamistickým hnutím Taliban zatkli najmenej 18 pracovníkov medzinárodnej mimovládnej organizácie, medzi ktorými je aj jedna žena z USA. Obvinili ich, že vykonávali kresťanskú misionársku činnosť, informovala v sobotu agentúra AFP s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov.

Medzinárodná asistenčná misia (IAM) potvrdila, že v jej sídle v stredoafganskej provincii Ghór zaistili viacero zamestnancov a odviedli ich do hlavného mesta Kábul.

Podľa hovorcu vládnych úradov v Ghóre išlo o skupinu osôb, ktorú už nejaký čas monitorovali miestne a bezpečnostné tajné služby. "Podarilo sa získať dokumenty, ktoré ukazujú, že vyzývali ľudí, aby sa obrátili na kresťanstvo," povedal hovorca bez ďalších podrobností.

Podľa jeho slov bolo celkovo zatknutých 21 osôb, medzi ktorými je aj jedna Američanka.

IAM vo vyhlásení uviedla, talibanské úrady zadržiavajú 18 jej pracovníkov. Uviedla však, že nemá žiadne informácie o tom, z čoho sú podozrievaní.

K prvým zatknutiam došlo už 3. septembra, keď bola zadržaná americká občianka a dvaja Afganci pracujúci pre IAM. K druhej vlne zatýkania došlo 13. septembra, keď bolo zaistených ďalších 15 afganských zamestnancov IAM.

Táto medzinárodná mimovládna organizácia registrovaná vo Švajčiarsku priamo na svojej webovej stránke deklaruje, že jej činnosť vychádza z kresťanských hodnôt. Zdôrazňuje však, že si ctí miestne zvyky a tradície a pomoc neposkytuje na základe politických ani náboženských kritérií.

IAM pôsobí v Afganistane už od roku 1966, kde sa odvtedy vystriedalo už viacero režimov a došlo k niekoľkým vojnovým konfliktom.