Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

V africkom štáte Burkina Faso došlo k únosu ďalšieho prominenta

Vojaci v Burkina Faso. Foto: TASR/AP

Organizácia Sens, pre ktorú Kam pracoval, uviedla, že ide o ďalší zo série únosov v Burkine Faso za posledné mesiace. Ich obeťami sú ľudia považovaní za odporcov vojenského režimu.

Ouagadougou 25. januára (TASR) - Neznámi muži v civile uniesli prominentného právnika a občianskeho aktivistu z afrického štátu Burkina Faso. K únosu došlo v noci na stredu v hlavnom meste Ouagadougou a jeho obeťou sa stal bývalý sudca Guy Hervé Kam, informovala agentúra AFP.

Organizácia Sens, pre ktorú Kam pracoval, uviedla, že ide o ďalší zo série únosov v Burkine Faso za posledné mesiace. Ich obeťami sú ľudia považovaní za odporcov vojenského režimu, ktorý v Burkine Faso prevzal moc po prevrate pod velením kapitána Ibrahima Traorého.

V rukách únoscov je napr. od konca decembra 2023 bývalý minister zahraničných vecí a niekdajší zástupca generálneho riaditeľa Svetovej obchodnej organizácie Ablasse Ouedraogo, ale aj bývalý veliteľ generálneho štábu žandarmérie podplukovník Evrard Somda, ktorý bol pred svojím únosom obvinený z účasti na "sprisahaní proti štátnej bezpečnosti", ktoré súčasný vojenský režim podľa vlastných slov zmaril.

Agenti tajných služieb sa vlani v septembri zmocnili aj vplyvného podnikateľa Sansana Anselma Kamboua.

Bývalý sudca Kam je vo svojej vlasti dobre známy ako rodinný právnik prezidenta z rokov 1983-1987 Thomasa Sankaru, zabitého pri prevrate vedenom jeho nástupcom Blaisom Compaorém.

Kam spoluzakladal občianske hnutie Balai Citoyen, ktoré bolo nápomocné pri páde Compaorého režimu v októbri 2014.

Traorém vedený prevrat zo septembra 2022 bol v Burkine Faso druhý za osem mesiacov. Oba prevraty boli sčasti vyvolané nespokojnosťou obyvateľstva s neúspechom snáh vládnych úradov o zastavenie džihádistického povstania, ktoré Mali zachvátilo v roku 2015. Pri násilnostiach počas tohto povstania prišlo o život takmer 20.000 ľudí a viac ako dva milióny ďalších boli vnútorne vysídlené.