Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

V Albánsku protestovali študenti proti vysokému školnému

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Demonštrovať začali minulý týždeň, pričom podľa miestnych médií ide o najväčšiu mobilizáciu univerzitných študentov od protestov proti komunistickému režimu, ktoré prebehli v roku 1990.

Tirana 11. decembra (TASR) - Tisíce študentov štátnych univerzít sa v utorok v albánskej metropole Tirana zišli na doposiaľ najväčšej pokojnej demonštrácii proti vysokému školnému a za vyššie investície do vzdelávania. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

Demonštranti, ktorých prišli podporiť aj vysokoškolskí študenti z ďalších albánskych miest a tiež stredoškoláci, pohrozili, že tlak na vládu budú stupňovať, kým ich požiadavkám nevyhovie. Študenti pred budovou ministerstva školstva trúbili na vuvuzely, niesli transparenty a kričali heslá ako "Znížte poplatky!".

Albánsky premiér Edi Rama vyzval na Facebooku na zachovanie pokoja a demonštrantov opätovne požiadal o nadviazanie komunikácie s vládou. Študenti jeho výzvy na dialóg doposiaľ odmietli.

Študenti žiadajú polovičné zníženie ročného školného, ktoré v súčasnosti predstavuje 20.000-320.000 lekov (162-2590 eur), pričom priemerná mzda sa v chudobnom Albánsku pohybuje v prepočte okolo 350 eur. Požadujú tiež vyšší rozpočet na školstvo, lepšie vybavenie vysokých škôl, dôkladnejšie preverovanie univerzitných profesorov aj to, aby mali oni sami väčšiu účasť v rozhodovacích orgánoch v školstve.

"Naše požiadavky nie sú na vyjednávanie, vláda ich musí prijať alebo naše hnutie zradikalizujeme," povedal agentúre AFP jeden z protestujúcich študentov. "Naša demonštrácia nie je politická, naše požiadavky sú výlučne ekonomické," uviedol ďalší študent.

Verejné vysoké školy navštevuje v Albánsku momentálne asi 110.000 študentov. Veľká časť mladých ľudí, zhruba každý tretí, však napokon v Albánsku skončí bez práce. Mnohí za prácou zase odídu do zahraničia.