Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Alberte horí porast na 49 miestach, sedem požiarov je mimo kontroly

Horiace lesy s oblakmi dymu neďaleko mesta Fort McMurray v kanadskej provincii Albert. Foto: TASR/AP

Plamene v meste Fort McMurray dovtedy zničili alebo vážne poškodili viac než 1600 budov.

Montreal 5. mája (TASR) - Kanadská provincia Alberta momentálne zápasí so 49 lesnými požiarmi, z ktorých sedem sa nedarí dosať pod kontrolu. Vyhlásila to dnes predsedníčka tamojšej provinčnej vlády Rachel Notleyová, ktorú cituje agentúra DPA.

Zďaleka najrozsiahlejší z uvedených požiarov zúri v oblasti okolo mesta Fort McMurray na severovýchode Alberty, ktoré podľa Notleyovej zostáva najhoršie postihnutým sídlom. Premiérka však upozornila, že zásahové zložky bojujú proti plameňom aj v iných častiach provincie.

"Chcem zdôrazniť všetkým Alberťanom, že požiarne podmienky sú v provincii naďalej extrémne a že s lesnými požiarmi zápasia viaceré komunity," povedala Notleyová na brífingu ohľadne situácie v okolí Fort McMurray. Tamojší požiar sa podľa údajov agentúry AP rozšíril na plochu s rozlohou až 85.000 hektárov, pričom vyše 80.000 obyvateľov muselo utiecť.

Oficiálne zdroje uvádzajú, že hasenie požiarov v Alberte zabezpečuje približne 1110 hasičov, 145 vrtuľníkov, 138 kusov tzv. ťažkej techniky a 22 cisternových lietadiel.

V súvislosti s požiarom ohrozujúcim Fort McMurray vyhlásila provinčná vláda v stredu stav ohrozenia. Plamene v tomto meste dovtedy zničili alebo vážne poškodili viac než 1600 budov.

Fort McMurray je hlavným mestom regiónu známeho tzv. ropnými pieskami. Zásoby ropy, ktoré sa tam nachádzajú, sú tretie najbohatšie na svete po Saudskej Arábii a Venezuele.