Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

V Amsterdame za účasti panovníka otvorili Národné múzeum holokaustu

Holandský kráľ Viliam Alexander (druhý sprava) si prezerá čiernobiele fotografie počas prehliadky Národného múzea holokaustu v Amsterdame v nedeľu 10. marca 2024. Foto: TASR/AP

Národné múzeum holokaustu (Nationaal Holocaustmuseum) sa nachádza v srdci židovskej štvrte Amsterdamu a pre verejnosť ho otvoria v pondelok.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Amsterdam 10. marca (TASR) - Holandský kráľ Viliam-Alexander v nedeľu oficiálne otvoril prvé múzeum holokaustu vo svojej krajine, zatiaľ čo demonštranti nahnevaní na izraelskú vojenskú kampaň v Pásme Gazy protestovali proti izraelskému prezidentovi Jicchakovi Hercogovi, ktorý sa na podujatí tiež zúčastnil. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

"Toto múzeum nám ukazuje, aké ničivé následky môže mať antisemitizmus," povedal kráľ na slávnostnom zhromaždení v neďalekej synagóge, kde boli prítomní aj holandskí preživší holokaustu. Podľa Hercoga toto múzeum vysiela "jasný a silný odkaz - pamätajte, pamätajte na hrôzy zrodené z nenávisti, antisemitizmu a rasizmu, a už nikdy nedovoľte, aby sa opakovali".

O necelý kilometer ďalej sa konali protesty proti Hercogovej účasti na ceremónii, ktoré okrem iných organizovali aj židovské skupiny vyzývajúce na okamžité prímerie v Pásme Gazy. Stovky ľudí mávali palestínskymi vlajkami a skandovali slogany odkazujúce na ich presvedčenie, že Izrael pácha na palestínskom území genocídu.

Národné múzeum holokaustu (Nationaal Holocaustmuseum) sa nachádza v srdci židovskej štvrte Amsterdamu a pre verejnosť ho otvoria v pondelok. Je v ňom vystavených 2500 predmetov, z ktorých mnohé ešte nikdy neboli dostupné pre verejnosť.

Pred druhou svetovou vojnou a nacistickou okupáciou žila v Holandsku židovská komunita s približne 140.000 obyvateľmi, ktorá sa sústreďovala najmä v Amsterdame. Do konca holokaustu bolo podľa odhadov zavraždených 75 percent z nej - 102.000 ľudí.

Otvorenie múzea prichádza v čase rastúceho antisemitizmu v krajine. Počet antisemitských incidentov sa v roku 2023 zdvojnásobil, Amsterdam preto vyčlenil na bezpečnosť múzea 900.000 eur.