Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

V Anglicku padol prvý súdny verdikt za cyberflashing

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Hawkes sa priznal, že 9. februára poslal nevyžiadané zábery svojich genitálií 15-ročnému dievčaťu a dospelej žene s cieľom vyvolať paniku, úzkosť alebo poníženie.

Londýn 19. marca (TASR) - Súd vo východnom Anglicku v utorok prvýkrát odsúdil páchateľa za spáchanie novo definovaného trestného činu tzv. cyberflashingu. Už predtým trestaného 39-ročného sexuálneho delikventa Nicholasa Hawkesa poslal do väzenia na 66 týždňov, informovala agentúra AFP.

Cyberflashing je termín pre posielanie nevyžiadaných obscénnych záberov neznámym osobám na sociálnych sieťach, zoznamovacích aplikáciách alebo inými elektronickými kanálmi, často prostredníctvom bluetoothu alebo služby AirDrop. V Anglicku a Walese je takýto postup podľa zákona o bezpečnosti v on-line priestore od 31. januára trestným činom.

Hawkes sa priznal, že 9. februára poslal nevyžiadané zábery svojich genitálií 15-ročnému dievčaťu a dospelej žene s cieľom vyvolať paniku, úzkosť alebo poníženie. Žena Hawkesa ešte v ten istý deň nahlásila polícii.

Nicholas Hawkes má záznam v registri sexuálnych delikventov po tom, čo ho vlani odsúdili za intímny styk s dieťaťom mladším ako 16 rokov a obnažovanie. V utorok sa na súde tiež priznal k porušeniu podmienečného trestu za iný sexuálny trestný čin.