Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

V Argentíne odsúdili na doživotie štyroch bývalých sudcov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Súd ich uznal v stredu za vinných zo zločinov proti ľudskosti spáchaných počas vojenskej diktatúry v rokoch 1976-1983. Ľudskoprávne skupiny označili verdikt za historický.

Buenos Aires 27. júla (TASR) - V Argentíne odsúdili na doživotie štyroch bývalých federálnych sudcov. Súd ich uznal v stredu za vinných zo zločinov proti ľudskosti spáchaných počas vojenskej diktatúry v rokoch 1976-1983. Ľudskoprávne skupiny označili verdikt za historický, uviedla agentúra AP.

Súd v provincii Mendoza konštatoval, že exsudcovia Rolando Carrizo, Guillermo Petra Recabarren, Luis Miret a Otilio Romano sa priamo podieľali na únosoch, mučení a vraždách.

Súdili ich v súvislosti s prípadmi zmiznutia vyše 20 disidentov. Obžalovaní sa totiž ešte ako sudcovia odmietli zaoberať žiadosťou príbuzných o preskúmanie, či boli disidenti väznení na základe súdneho rozhodnutia. Počas nečinnosti týchto sudcov disidenti zmizli.

Počas súdneho procesu, ktorý sa začal v roku 2014, sa prokurátorom podarilo dosiahnuť, aby exsudcov nesúdili ako spolupáchateľov, ale ako primárnych aktérov zločinov.

Oficiálne odhady hovoria, že za čias diktatúry bolo zabitých alebo zmizlo 7600 ľudí - podľa ľudskoprávnych aktivistov až 30.000.