Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Mierové rokovania:Opozícia Sýrie neplánuje podpísať finálne vyhlásenie

Staffan de Mistura. Foto: TASR/AP

Irán, Rusko a Turecko sa dohodli na mechanizme monitorovania prímeria v Sýrii.

Astana 24. januára (TASR) - Delegácia sýrskej opozície na rozhovoroch o posilnení prímeria v Sýrii nepodpíše z rokovaní v kazašskej Astane záverečné komuniké, ktoré pripravujú garanti prímeria Rusko a Turecko. Vyhlásil to dnes v Astane hovorca delegácie ozbrojenej opozície Jahjá Arídí, ktorý dodal, že "Rusko a Turecko - a možno i Irán - len zverejnia (tento) dokument".

Agentúra TASS s odvolaním sa na zdroje v sýrskej vládnej delegácii informovala, že komuniké neplánujú podpísať ani zástupcovia vlády na rokovania o urovnaní ozbrojeného konfliktu v Sýrii.

Okrem toho sa Arídí pred novinármi vyjadril skepticky aj ohľadom úspechu rokovaní o zachovaní prímeria, ktoré v Sýrii vyhlásili 30. decembra 2016. "Máme pocit, že krajiny garantujúce prímerie myslia viac na svoje záujmy než na sýrsky ľud. Chceme zachovať prímerie, ale v záujme toho iné strany (konfliktu) musia myslieť najmä na sýrsky ľud," zdôraznil.

Na rozdiel od Arídího osobitný vyslanec generálneho tajomníka OSN pre Sýriu Staffan De Mistura sa pred novinármi vyjadril, že delegácie sú blízko k odsúhlaseniu záverečného vyhlásenia. Dodal, že "sa urobil kus práce". Poznamenal, že schválenie tohto dokumentu by bolo povzbudením, pretože by to umožnilo dosiahnuť trvalejšie zastavenie paľby.

"Každý okamih do zverejnenia dokumentu je dôležitý, lebo nejde len o papier, ale o zastavenie paľby, teda aj záchranu životov," poznamenal De Mistura podľa agentúry TASS. Zároveň vyjadril presvedčenie, že "ak budeme dobre pracovať, stretnutie sa skončí ešte dnes".

Iný člen opozičnej delegácie na rokovaniach, Usáma abú Zajd, potvrdil, že účastníci rokovaní pokračujú v diskusii o spôsoboch upevnenia režimu prímeria, informovala agentúra Interfax.

Dodal, že od Ruska, ktoré v sýrskom konflikte stojí na strane sýrskej vlády, očakáva "viac ako len slová". Zajd pripustil, že rokovania v Astane môžu byť predĺžené o jeden deň - do stredy.

De Mistura, ktorý by mal vo februári hostiť v Ženeve ďalšiu mierovú konferenciu o Sýrii, sa dnes pred začatím rokovaní v Astane netajil optimizmom ohľadom úspechu schôdzky v Kazachstane. Pozorovatelia vyzdvihujú už ten fakt, že znepriatelené strany spolu rokujú, aj keď väčšinou cez sprostredkovateľa.

"Hovorí sa, že zlý mier je lepší ako dobrá hádka," komentoval podľa agentúry Kazinform námestník riaditeľa kazašského Inštitútu strategických štúdií Sanat Kuškumbajev.

Irán, Rusko a Turecko žiadajú sýrsku opozíciu, aby sa odtrhla od teroristov



Irán, Rusko a Turecko považujú za nevyhnutné, aby sa sýrska ozbrojená opozícia odtrhla od teroristov napojených na sieť al-Káida. Uvádza sa to vo vyhlásení o výsledkoch medzinárodnej schôdzky o Sýrii, ktorá sa dnes skončila v kazašskej Astane.

Všetky tri spomínané štáty zároveň potvrdili svoje odhodlanie spoločne bojovať proti Islamskému štátu či zložkám bývalého Frontu an-Nusra a odlúčiť ich od zoskupení ozbrojenej sýrskej opozície, píše sa v dokumente.

Člen delegácie sýrskej opozície Hišám Marwa potvrdil, že schôdzka v Astane sa skončila a o problémoch spojených s konfliktom v Sýrii sa bude ďalej rokovať od 8. februára v Ženeve, kde sa "doplní a dokončí to, čo bolo dosiahnuté v Astane".

Posledné kolo rokovaní o Sýrii sa v Ženeve konalo v apríli minulého roka, pričom sa na ňom zúčastňovala len tzv. politická opozícia.

Na ďalšie kolo konzultácií vo Švajčiarsku by podľa očakávania mali dostať pozvanie aj zástupcovia ozbrojenej opozície. Ankara, Moskva a Teherán dnes v spoločnom vyhlásení v Astane uviedli, že podporujú ochotu ozbrojenej sýrskej opozície zúčastniť sa na februárových rokovaniach v Ženeve.

Uvedená trojica krajín podporila aj plnenie rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN č. 2254, ktorá sa týka mierového procesu v Sýrii. Pre túto rezolúciu, ktorá predpokladá začatie rozhovorov medzi vládou v Damasku a opozíciou, sa v decembri roku 2015 vyslovili všetci členovia Bezpečnostnej rady. Rezolúcia obsahuje aj plány na vytvorenie dôveryhodnej prechodnej vlády a konanie slobodných volieb pod dohľadom OSN.

Irán, Rusko a Turecko dnes v Astane dosiahli aj dohodu o mechanizme monitorovania prímeria vyhláseného v Sýrii na sklonku decembra minulého roka. Cieľom tohto mechanizmu je nielen kontrola dodržiavania prímeria, ale aj odvrátenie rizika akýchkoľvek provokácií. Spomínaný mechanizmus by mal Iránu, Rusku a Turecku umožniť okamžite reagovať na správy o porušovaní prímeria a zastaviť útoky, a to "využitím svojho vplyvu" na daného porušovateľa.

Agentúra Reuters uviedla, že zatiaľ nie je jasné, či spoločné záverečné komuniké zo schôdzky v Astane, podpísané zástupcami Iránu, Ruska a Turecka, podporili aj sýrske delegácie - vládna a povstalecká. Rokovania v Astane boli väčšinou nepriame, a to prostredníctvom vyslanca OSN pre Sýriu Staffana De Misturu.

Podľa agentúry Reuters delegácia sýrskej ozbrojenej opozície vyjadrila nespokojnosť so záverečným komuniké, pretože v texte nie je zmienka o vojenskom angažovaní sa Iránu v Sýrii.

Agentúra AP však citovala vyhlásenie veľvyslanca Sýrie pri OSN Bašára Džaafarího, vedúceho vládnej delegácie na rokovaniach v Astane, ktorý uviedol, že v Astane sa podarilo "na špecifický čas" upevniť prímerie a pripraviť cestu pre ďalšie mierové rozhovory i dialóg Sýrčanov v budúcnosti.