Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

V auguste opustilo Sýriu 103.000 utečencov, uvádza úrad pre utečencov

Z mesta Sarakib začali utekať obyvatelia, predovšetkým ženy a deti. Foto: TASR/AP

Čína dnes vyhlásila, že situácia v Sýrii sa zhoršuje, ale aj napriek tomu sa stále stavia proti akémukoľvek vonkajšiemu ozbrojenému zásahu v tejto blízkovýchodnej krajine.

Ženeva 4. septembra (TASR) - Stotritisíc utečencov opustilo v auguste Sýriu, čo je najviac za mesiac od začiatku povstania proti režimu prezidenta Bašára Asada. Informoval o tom dnes Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

Jeho hovorkyňa Melissa Flemingová uviedla v Ženeve, že nárast počtu osôb hľadajúcich azyl v susedných krajinách znamená, že k 2. septembru bolo už celkovo registrovaných alebo čakajúcich na registráciu UNHCR 235.000 sýrskych utečencov. Označila to za "ohromujúce číslo". Ďalších 8000 ľudí čaká na hraniciach s Tureckom.

Podľa aktivistov bolo zabitých v auguste približne 5000 ľudí. Je to najkrvavejšia bilancia počas 17-mesačného povstania a trikrát vyššia ako mesačný priemer. Detský fond OSN (UNICEF) informoval, že len počas minulého týždňa prišlo o život 1600 ľudí, čo bolo doteraz najviac za týždeň.

Opozičné Sýrske observatórium pre ľudské práva a Miestne koordinačné výbory uvádzajú, že celkovo zahynulo v konflikte od 23.000 do 26.000 ľudí.


Situácia v Sýrii sa zhoršuje, ale Peking je stále proti ozbrojenému zásahu

Foto: TASR/AP
Čína dnes vyhlásila, že situácia v Sýrii sa zhoršuje, ale aj napriek tomu sa stále stavia proti akémukoľvek vonkajšiemu ozbrojenému zásahu v tejto blízkovýchodnej krajine. Čínske vyjadrenie prišlo pred návštevou americkej ministerky zahraničných vecí Hillary Clintonovej v Pekingu.

Politické riešenie je stále jediným spôsobom, ako sa môže Sýria dostať z krízy. Novinárom to na pravidelnom každodennom brífingu uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Chung Lej.

"Vždy sme boli presvedčení, že jediným správnym spôsobom musí byť politické riešenie. V súčasnosti sa situácia zhoršuje, ale čím horšia je situácia, tým potrebnejšia je jednota," povedal hovorca.

Chung Lej zároveň zopakoval, že Čína je proti akémukoľvek použitiu chemických zbraní.

"Čína sa neoblomne stavia proti akémukoľvek vývoju, výrobe či použitiu chemických zbraní," zdôraznil Chung Lej.

Peking už viackrát odsúdil prípadný plán, ktorý by obsahoval možnosť vonkajšieho zásahu v sýrskej kríze, a tiež plán, ktorý by zahŕňal "zmenu režimu".

Clintonová má pricestovať do Číny v priebehu dneška.

Čína a Rusko vetovali navrhované rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktoré mali vyvinúť nátlak na sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Clintonová v júli vyzvala svetové veľmoci, aby ukázali Rusku aj Číne, že zaplatia za bránenie pokroku smerujúcemu k demokratickej premene v Sýrii, čo vyvolalo nahnevanú reakciu Pekingu.