Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Zahraničie

V Austrálii zadržali proruského aktivistu na zhromaždení za Ukrajinu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Bojkov, známy pod prezývkou "Austrálsky kozák", zverejnil na sociálnej sieti Telegram video zo zhromaždenia, kde počas potýčky spadol starší muž na zem.

Sydney 14. decembra (TASR) - Austrálska polícia zadržala proruského aktivistu Simeona Bojkova za údajné napadnutie počas zhromaždenia na podporu Ukrajiny v Sydney. Vyplýva to zo stredajšieho vyhlásenia austrálskej polície, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Bojkov (32), známy pod prezývkou "Austrálsky kozák", zverejnil na sociálnej sieti Telegram video zo zhromaždenia, kde počas potýčky spadol starší muž na zem. "Sebaobrana, niekto sa ma dotkne, budem sa brániť," povedal Bojkov na videu.

"Austrálskeho kozáka" na sociálnych sieťach sleduje viac ako 200.000 ľudí, pričom jeho hlavnými témami sú podpora Ruska či odpor k vakcínam proti ochoreniu COVID-19. Objavil sa aj v rozhovore s americkým krajne pravicovým šíriteľom konšpiračných teórií Alexom Jonesom.

Podľa vyhlásenia austrálskej polície v utorok okolo obeda dostala hlásenie o násilnostiach pred radnicou v Sydney, pri ktorých bol údajne napadnutý 76-ročný muž.

"Na mieste bol zadržaný 32-ročný muž a bol prevezený na policajnú stanicu," oznámila polícia. Muža obvinili z ublíženia na zdraví a bol prepustený na kauciu. Súdne pojednávanie bude 25. januára.

Bojkov po incidente prirovnal vojnu na Ukrajine k futbalistom, ktorí predstierajú zranenie. "Ukrajinci útočia na Rusov a keď sa Rusi bránia, Ukrajinci ležia na zemi ako brazílski futbalisti a predstierajú, že sú obeťami," napísal na sociálnej sieti Telegram.