Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

V Austrálii začal platiť zákon, ktorý zakazuje nacistický pozdrav

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Nové zákony takisto zaisťujú, že oslavovanie a chválenie teroristických činov sú podľa zákona Austrálskeho zväzu (Austrálie) trestnými činmi, píše sa v oznámení.

Sydney 8. januára (TASR) - V Austrálii začal v pondelok platiť nový celoštátny zákon, ktorý zakazuje nacistický pozdrav a predaj predmetov s nacistickou tematikou. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

"Teraz je protizákonné predvádzať nacistický pozdrav na verejnosti alebo verejne vystavovať či predávať nacistické nenávistné symboly," uvádza sa v oznámení na webovej stránke generálneho prokurátora Marka Dreyfussa.

"Nové zákony takisto zaisťujú, že oslavovanie a chválenie teroristických činov sú podľa zákona Austrálskeho zväzu (Austrálie) trestnými činmi," píše sa v oznámení.

"V Austrálii nie je miesto pre skutky a symboly, ktoré oslavujú hrôzy holokaustu a teroristické činy," zdôraznil Dreyfuss.

Austrálsky parlament jednomyseľne schválil novelu protiteroristickej legislatívy (Zakázané nenávistné symboly a ďalšie opatrenia) 6. decembra 2023.

"Je to prvá legislatíva tohto druhu a zabezpečí, že nikto v Austrálii nebude môcť ospevovať ani profitovať z činov a symbolov, ktoré oslavujú nacistov a ich ideológiu zla," uviedol generálneho prokuráto v oznámení.

"Všeobecne platí názor, že nacistický pozdrav a nenávistné symboly sa využívajú na podporovanie nenávisti, získavanie nasledovníkov a šírenie odkazov násilia. Je úplne neprijateľné, že v Austrálii boli prípady, keď sa použili," doplnil Dreyfuss.

Austrálska vláda začala s právnym procesom smerujúcim k zákazu verejného vystavovania a predaja nacistických symbolov a predmetov vlani v júni. Pôvodne nebol nacistický pozdrav súčasťou celoštátnej legislatívy, ale bolo to ponechané na uváženie jednotlivých austrálskych štátov a teritórií.