Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

V autobuse z Prahy do Varny našli rúrkovú bombu

Ilustračné foto Foto: TASR/Ján Siman

Podľa manažéra dopravnej spoločnosti Dragomira Petkova výbušninu umiestnil český, alebo slovenský občan, ktorý nastúpil v Prahe a kúpil si lístok do Bratislavy.

Budapešť 18. mája (TASR) - Rúrkovú bombu ukrytú v taške našli v nedeľu v batožinovom priestore autobusu smerujúceho z Prahy do Varny. Informoval o tom dnes maďarský denník Blikk, podľa ktorého cestujúci autobusu spoločnosti Omega Group cítili štipľavý zápach, preto vozidlo odstavili na budapeštianskom diaľničnom obchvate M0.

Bulharská agentúra Novinite citovala v tejto súvislosti manažéra dopravnej spoločnosti Dragomira Petkova, podľa ktorého výbušninu umiestnil český, alebo slovenský občan, ktorý nastúpil v Prahe a kúpil si lístok do Bratislavy.

Cestujúci však vystúpil v Brne a nevzal si batožinu, ktorá sa cestou prevrátila a vytiekla z nej bližšie nešpecifikovaná tekutina so štipľavým zápachom. Autobusom cestovalo 34 pasažierov, ktorých prepravili do Varny náhradným vozidlom.

Podľa Blikku k autobusu odstavenému na budapeštianskom obchvate vyslali príslušníkov maďarského Centra boja proti terorizmu (TEK), vrátane ostreľovača. České, slovenské, maďarské a bulharské orgány začali prípad spoločne vyšetrovať.

Bulharský expert Ivan Bojadžiev v Sofii novinárom povedal, že bombu dala umiestniť niektorá z teroristických organizácií Islamského štátu, ktorá má korene na Blízkom východe. Bojadžiev tak usúdil na základe podobnosti výbušniny s dávnejšie nájdenými bombami, píše internetové vydanie maďarského denníka Népszabadság.