Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

V Avdijivke sa vedú boje, ukrajinské sily si pripravujú nové pozície

Na archívnej snímke ukrajinský vojak. Foto: TASR/AP

Bitka o toto priemyselné centrum, vzdialené necelých 10 kilometrov severne od mesta Doneck, je jednou z najkrvavejších počas už takmer dva roky trvajúcej vojny.

Kyjev 16. februára (TASR) - V meste Avdijivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny prebiehajú prudké boje. Ukrajinské sily si tam zároveň pripravujú nové obranné pozície a opevnenia, uviedol v piatok ukrajinský generál Olexandr Tarnavskyj.

"V rámci mesta prebiehajú intenzívne boje. Naše jednotky využívajú všetky dostupné sily a prostriedky, aby nepriateľa zastavili," uviedol na sociálnej sieti brigádny generál Tarnavskyj, ktorého citovala agentúra AFP.

Ukrajinská armáda tam podľa neho zároveň pokračuje v príprave "nových pozícií" a "silných opevnení, pričom sa zohľadňujú všetky možné scenáre" ďalšieho vývoja.

"Vážime si každý kúsok ukrajinskej zeme, ale najvyššou prioritou je pre nás ochrana životov ukrajinských vojakov," dodal generál. Aktuálna situácia v Avdijivke je podľa neho "zložitá, ale pod kontrolou". Velitelia podľa neho dostali príkaz, aby tamojšiu situáciu stabilizovali.

Bitka o toto priemyselné centrum, vzdialené necelých 10 kilometrov severne od mesta Doneck, je jednou z najkrvavejších počas už takmer dva roky trvajúcej vojny, pričom sa porovnáva s minuloročným zdrvujúcim bojom o Bachmut, v ktorom padli tisíce vojakov.