Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

V Azerbajdžane pre prípravu prevratu zadržali šesť osôb

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Azerbajdžan v januári pozastavil činnosť svojho veľvyslanectva v Iráne v súvislosti so streľbou, pri ktorej zahynul šéf bezpečnostnej služby a ďalšie dve osoby utrpeli zranenia.

Baku 6. apríla (TASR) - V Azerbajdžane vo štvrtok zadržali šesť osôb, ktoré mali údajne prepojenie s iránskymi tajnými službami a plánovali prevrat v krajine. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Šesť azerbajdžanských občanov podľa Baku "naverbovali iránske tajné služby s cieľom destabilizovať situáciu". O ich zadržaní informovalo v spoločnom vyhlásení ministerstva vnútra, štátna bezpečnostná služba a generálna prokuratúra.

Skupina plánovala "založiť 'odbojový oddiel' zameraný na vytvorenie štátu založenom na islamskom práve šaría v Azerbajdžane prostredníctvom ozbrojených nepokojov a násilného zvrhnutia ústavného poriadku", uvádza sa vo vyhlásení.

Baku ich obvinilo zo zapojenia sa "do proiránskej propagandy náboženského radikalizmu, plnenia nariadení zo zahraničia s cieľom podkopať azerbajdžanskú tradíciu tolerancie".

Azerbajdžan v januári pozastavil činnosť svojho veľvyslanectva v Iráne v súvislosti so streľbou, pri ktorej zahynul šéf bezpečnostnej služby a ďalšie dve osoby utrpeli zranenia. Baku tvrdí, že za útokom stáli iránske tajné služby.

Minulý rok táto krajina bohatá na ropu zatkla piatich svojich občanov za špionáž pre Irán a ďalších 17 osôb z
"ilegálnej ozbrojenej skupiny zriadenej Iránom".

Medzi oboma susednými krajinami vládne dlhodobé napätie. Azerbajdžan je blízkym spojencom Turecka, historickým rivalom Iránu.