Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

V Bagdade sa zišli účastníci egyptsko-iracko-jordánskeho summitu

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Sísí po prílete do Bagdadu absolvoval rokovanie s irackým prezidentom Barhamom Sálihom.

Bagdad 27. júna (TASR) - Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí a jordánsky kráľ Abdalláh II. pricestovali v nedeľu do irackej metropoly Bagdad, kde budú v rámci trojstranného summitu rokovať s najvyššími irackými predstaviteľmi.

Ako vo svojej správe pripomenula agentúra AFP, Sísího návšteva v Iraku je považovaná za historickú, keďže je prvou návštevou egyptského prezidenta v Bagdade za posledných 30 rokov, čím sa - podľa Sísího úradu - "potvrdzuje želanie Káhiry podporovať a rozvíjať vzťahy (s Irakom) v širších perspektívach".

AFP uviedla, že Sísí po prílete do Bagdadu absolvoval rokovanie s irackým prezidentom Barhamom Sálihom.

Predmetom ich diskusie bola "trojstranná spolupráca medzi Irakom, Egyptom a Jordánskom", pričom zdôraznili význam vzájomnej koordinácie svojich aktivít. Prezidenti diskutovali i o výhode, ktorú predstavuje geografická blízkosť Egypta a Iraku a s ňou spojené rozšírenie vyhliadok na spoluprácu v oblasti hospodárstva, obchodu a rozvoja, ako aj pri zakladaní infraštruktúrnych projektov.

Sísí súčasne ocenil úsilie Iraku o konsolidáciu bezpečnosti a stability, boj proti terorizmu a extrémizmu a vyzdvihol spôsob, akým Irak zvláda rôzne výzvy a krízy. Zdôraznil podporu Egypta pre Irak a záujem o posilnenie iracko-egyptsko-jordánskej trojstrannej spolupráce.

Iracký prezident sa ešte v nedeľu, pred začiatkom summitu, má na separátnom rokovaní zísť aj s jordánskym panovníkom.

Abdalláh II. navštívil Irak naposledy začiatkom roku 2019, čo bolo prvýkrát po desiatich rokoch.

Summit v Bagdade je štvrtým svojho druhu. Prvá schôdzka sa konala v Káhire v marci 2019, druhý summit bol v Spojených štátoch v septembri 2019 a tretí v Ammáne v auguste minulého roku.