Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

V Bahrajne, Egypte i Maroku demonštrovali na podporu Palestínčanov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Viaceré arabské krajiny v posledných rokoch podpísali alebo zvažujú podpis dohôd s Izraelom o normalizácii vzájomných vzťahov.

Rabat/Káhira/Manáma 1. novembra (TASR) - Vlády vo viacerých arabských krajinách čelia tlaku verejnosti v spojitosti so vzťahmi s Izraelom. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Viaceré arabské krajiny v posledných rokoch podpísali alebo zvažujú podpis dohôd s Izraelom o normalizácii vzájomných vzťahov. Ich vlády teraz čelia rastúcemu tlaku verejnosti, aby vzťahy prerušili pre súčasný vojnový konflikt medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas.

Desaťtisíce ľudí počas októbra v marockom hlavnom meste Rabat a ďalších mestá na demonštráciách vyjadrili podporu Palestínčanom. Stovky ľudí sa minulý mesiac zhromaždili pred veľvyslanectvom Izraela v hlavnom meste Bahrajnu Manáma. Táto krajina protesty povoľuje len zriedka.

Demonštranti v oboch krajinách žiadajú zrušenie dohôd o nadviazaní oficiálnych vzťahov s Izraelom. Poukazuje to na nezhody medzi vládami a názormi verejnosti. Izrael vzťahy s Bahrajnom a Marokom normalizoval v roku 2020 v rámci tzv. abrahámových dohôd, ktoré sprostredkovali USA.

V prípade Maroka išlo o diplomatický úspech, pretože USA a Izrael uznali jeho zvrchovanosť nad sporným regiónom Západná Sahara. Marocké ministerstvo zahraničných vecí na otázky AP o dohodách či protestoch nereagovalo.

Demonštranti v Egypte sa zhromaždili v mestách i na univerzitách a niektorí z nich skandovali "smrť Izraelu". Egypt ako prvá arabská krajina nadviazal oficiálne diplomatické vzťahy s Izraelom v roku 1979.