Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

V Barcelone odhalili pamätnú dosku obetiam letu Germanwings

Na videosnímke pohľad na trosky dopravného lietadla neďaleko obce Seyne-les-Alpes, ktoré sa zrútilo vo francúzskych Alpách v utorok dopoludnia 24. marca 2015. Dopravné lietadlo Airbus A320 so 150 pasažiermi sa zrútilo v utorok dopoludnia vo francúzskych Alpách. Airbus spoločnosti Germanwings smeroval zo španielskej Barcelony do nemeckého Düsseldorfu. Foto: TASR/AP

Pri havárii zahynulo všetkých 150 ľudí na palube. Väčšina obetí boli Nemci alebo Španieli.

Barcelona 23. marca (TASR) - Španielski politici a zástupcovia združenia obetí odhalili dnes na letisku v Barcelone pamätnú dosku obetiam havárie lietadla spoločnosti Germanwings, ktoré druhý pilot Andreas Lubitz vlani počas letu z Barcelony do Düsseldorfu úmyselne naviedol do úbočia francúzskych Álp.

Na odhalení, ktoré sa uskutočnilo pred terminálom č. 2 v predvečer prvého výročia tragédie, sa zúčastnili úradujúci španielsky premiér Mariano Rajoy i predseda regionálnej katalánskej vlády Carles Puigdemont, informovala agentúra AP.


Medzi účastníkmi boli aj členovia Združenia obetí havárie letu Germanwings 9525 a zástupcovia španielskej polície a záchranných služieb, ktorí po páde stroja pomáhali rodinám obetí.

Pri havárii zahynulo všetkých 150 ľudí na palube. Väčšina obetí boli Nemci alebo Španieli.

Lubitz 24. marca počas spiatočného letu z Barcelony do Düsseldorfu vymkol kapitána a nasmeroval lietadlo k zemi. Vyšetrovanie potvrdilo, že v minulosti trpel závažnými depresiami, pričom iba niekoľko dní pred incidentom si na internete zisťoval spôsoby spáchania samovraždy.