Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

V Barcelone sa konala sviečková demonštrácia za uväznených lídrov

Podporovateľ nezávislosti v uliciach katalánskej Barcelony. Foto: TAS AP

Súd v Madride rozhodol v rámci vyšetrovania podnecovania k odtrhnutiu Katalánska o predbežnom zadržaní šéfov dvoch katalánskych proseparatistických organizácií Jordiho Sáncheza a Jordiho Cuixarta.

Barcelona 18. októbra (TASR) - Tisícky Kataláncov vyšli včera večer do ulíc Barcelony na sviečkovú demonštráciu proti zadržaniu dvoch významných iniciátorov kampane referenda o nezávislosti tohto španielskeho regiónu.

Agentúra AP informovala, že demonštranti so sviečkami v rukách doslova zaplavili hlavnú barcelonskú triedu Avinguda Diagonal. V dave viali neuznané katalánske zástavy, známe ako "estelada", a prítomní žiadali "slobodu pre politických väzňov".

Súd v Madride rozhodol v pondelok v rámci vyšetrovania podnecovania k odtrhnutiu Katalánska o predbežnom zadržaní šéfov dvoch katalánskych proseparatistických organizácií Jordiho Sáncheza a Jordiho Cuixarta. Obaja muži stáli podľa rozhodnutia sudcu za demonštráciami z 20. a 21. septembra, ktoré bránili polícii pri výkone služby s cieľom zastaviť organizovanie referenda o nezávislosti Katalánska.

Podľa nemenovaného predstaviteľa Katalánska, ktorého citovala AP, je zadržanie týchto dôležitých aktivistov dôkazom toho, ako španielske úrady v Madride uprednostňujú "represiu pred dialógom".

Uväznení bojovníci za nezávislosť Katalánska - Sánchez z organizácie Katalánske národné zhromaždenie (ANC) požadujúcej nezávislosť regiónu a Cuixart zo združenia Ómnium Cultural na podporu katalánskeho jazyka a kultúry - vyzvali svojich priaznivcov prostredníctvom videozáznamu zverejneného na internete, aby proti ich uväzneniu demonštrovali "pokojne, jednotne a s dôverou".

K účasti na celonárodnej sviečkovej demonštrácii "za prepustenie politických väzňov" Cuixarta a Sáncheza vyzývali dnes celý deň aj obe zmienené organizácie. Vo viacerých katalánskych mestách sa už dopoludnia konali spontánne zhromaždenia na protest proti pondelkovému rozhodnutiu španielskeho súdu.