Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Baskicku zadržali väzňa, ktorý ušiel počas prevozu do nemocnice

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prokuratúra v bretónskom meste Brest spresnila, že na 21-ročného Anthonyho Pondavena bol po úteku vydaný európsky zatýkací rozkaz.

Paríž 29. mája (TASR) - Odsúdený zradikalizovaný islamista, ktorému sa pred dvoma týždňami vo Francúzsku podarilo ujsť počas prevozu z väzenia do nemocnice, bol zadržaný v Španielsku. Oznámili to v utorok francúzske úrady.

Prokuratúra v bretónskom meste Brest spresnila, že na 21-ročného Anthonyho Pondavena bol po úteku vydaný európsky zatýkací rozkaz.

Regionálna polícia v španielskom Baskicku uviedla, že Pondaven bol zadržaný v utorok skoro ráno spolu s ďalším mužom, svojím komplicom pri úteku, v meste San Sebastián neďaleko hranice s Francúzskom.

Pondaven si vo väzení v Breste odpykával trest za krádež, nie za trestný čin súvisiaci s terorizmom. Tajné služby ho však sledovali a majú podozrenie, že uňho došlo k islamistickej radikalizácii.

Ujsť sa mu podarilo 16. mája počas prevozu z väznice v Breste do miestnej nemocnice, kde mal absolvovať lekárske testy. Útek bol zrejme pripravený, lebo pri nemocnici ho v aute Peugeot 306 čakal jeho komplic. Ten zaplatil vodičovi auta, aby ich od nemocnice odviezol. Polícii sa vodiča podarilo vypátrať a zadržať. Po väzňovi na úteku a jeho komplicovi spustili pátranie.

Pri vyšetrovaní okolností úteku sa v Pondavenovej cele našlo niekoľko mobilných telefónov.

Jeho útek vyvolal vo Francúzsku veľké znepokojenie, pretože k nemu došlo len niekoľko dní po útoku nožom v Paríži. Jeho páchateľom bol džihádista, ktorý smrteľne zranil jedného muža. Ďalších päť ľudí utrpelo zranenia.