Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Bavorsku zadržali Sýrčana podozrivého z členstva v IS

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zadržanie nesúvisí s utorkovým bombovým útokom na autobus futbalistov Borussie Dortmund.


Mníchov/Landshut 12. apríla (TASR) - Príslušníci bavorskej policajnej jednotky osobitého určenia zadržali dnes na základe zatykača Spolkovej prokuratúry 32-ročného Sýrčana, ktorý je podozrivý z členstva v teroristickej organizácii Islamský štát (IS).

Podľa exkluzívnych informácií Bavorského rozhlasu (BR) sa tak stalo v obci Adlkofen neďaleko Landshutu, kde došlo aj k domovej prehliadke bydliska zadržaného. Podozrivý tam býval v ubytovni pre žiadateľov o azyl, k policajnému zásahu však došlo v čase, keď smeroval na miestnu zastávku autobusu.

Podľa BR aj v tomto prípade spolubývajúci registrovali, že Sýrčan má zrejme kontakty s teroristickými subjektmi, toto podozrenie potom potvrdilo preverovanie zo strany tajných služieb.

Zadržanie nesúvisí s utorkovým bombovým útokom na autobus futbalistov Borussie Dortmund.

Muža, ktorý podľa Spolkovej prokuratúry založil v roku 2011 bojovú jednotku Frontu an-Nusra v Sýrii operujúcu v okolí Aleppa a ktorý neskôr pôsobil aj v regiónoch Tabka a Rakka, predviedli pred vyšetrujúceho sudcu Spolkového súdneho dvora.

Sýrčan, ktorý jednotku rozpustil po tom, čo sa spomínané regióny dostali pod kontrolu džihádistov z IS a pracoval pre ich "tajnú službu", pricestoval najneskôr na sklonku augusta 2015 do Nemecka. Odtiaľ opakovane cestoval do Grécka, aby tam v radoch utečencov robil nábor pre teroristické bunky džihádistov. Navyše mal na starosti koordináciu aktivít teroristických buniek na starom kontinente.