Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

V bazilike na juhu Francúzska vystavujú obraz M.Magdalény od Raffaella

Ilustračná snímka Foto: Teraz.sk/Monika Voleková

Portrét podľa domnienok vznikol v roku 1505, keď sa Raffaello stretol s talianskym renesančným maliarom Leonardom da Vincim.

Paríž 22. apríla (TASR) - V bazilike sv. Márie Magdalény v obci Saint-Maximin-la-Sainte-Baume na juhu Francúzska v nedeľu vystavili znovuobjavený obraz tejto biblickej postavy, ktorý namaľoval taliansky renesančný maliar Raffaello Sanzio. TASR informuje na základe agentúry AFP.

Podobizeň Márie Magdalény tam bude vystavená jeden mesiac. Táto bazilika je známa tým, že sú v nej uschované relikvie tejto biblickej postavy, prispením čoho je treťou najvýznamnejšou hrobkou kresťanstva, píše AFP.

Portrét podľa domnienok vznikol v roku 1505, keď sa Raffaello stretol s talianskym renesančným maliarom Leonardom da Vincim.

Portrét vlastní francúzsky zberateľ, ktorý ho kúpil od jednej londýnskej galérie za necelých 35.000 eur, píše AFP. Nový majiteľ po kúpe zavolal odborníka z organizácie UNESCO, ktorý v septembri potvrdil pravosť diela.

Mária Magdaléna, prvá svedkyňa Ježišovho zmŕtvychvstania, je dôležitou postavou evanjelia, pripomína AFP. Často je zobrazovaná ako kajúca hriešnica. Posledné roky života údajne strávila v jaskyni v horách Sainte-Baume, asi dvadsať kilometrov od baziliky, ktorá sa tak stala významným kresťanským pútnickým miestom, dodáva AFP.