Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Zahraničie

Západoeurópske krajiny zaznamenali teplotné rekordy

Na snímke matka s dieťaťom sa ochladzujú vo fontáne v parku počas horúceho letného dňa v belgických Antverpách 25. júla 2019. Foto: TASR/AP

Novému teplotnému rekordu sa nevyhlo ani Nemecko; ortuť teplomera sa tu vo štvrtok vyšplhala na 41,5 stupňa Celzia.

Brusel/Amsterdam/Berlín/Londýn 25. júla (TASR) - Teplotné rekordy zaznamenali vo štvrtok viaceré západoeurópske krajiny. V Belgicku namerali najvyššiu teplotu vzduchu v dejinách krajiny, a to 40,6 stupňa Celzia. Rekord padol v obci Kleine Brogel.

Teplotný rekord zaznamenalo aj susedné Holandsko. V tamojšom meste Deelen namerali meteorológovia 41,7 stupňa Celzia. Len deň predtým holandské úrady informovali, že bol prekonaný teplotný rekord z roku 1944 s hodnotou 38,6 stupňa Celzia.

Novému teplotnému rekordu sa nevyhlo ani Nemecko; ortuť teplomera sa tu vo štvrtok vyšplhala na 41,5 stupňa Celzia. Rekord padol v meste Lingen.

Štvrtou krajinou v tomto zozname je Británia, ktorá má nové teplotné maximum pre mesiac júl, a to 36,9 stupňa Celzia, oznámili tamojší meteorológovia. Rekord zaznamenali na londýnskom letisku Heathrow. Celkový rekord krajiny je 38,5 stupňa Celzia a podľa úradov môže byť už čoskoro prekonaný.

Vo francúzskej metropole Paríž zaznamenali vo štvrtok nový teplotný rekord 41 stupňov Celzia. Teplotu zaznamenali v parížskej mestskej časti Montsouris. Doterajší rekord z júla 1947 mal hodnotu 40,4 stupňa Celzia.

Správy o počasí priniesli tlačové agentúry AP, DPA a AFP.

HORÚČAVY NEPOĽAVUJÚ: Európa láme teplotné rekordy




V Belgicku zaznamenali v stredu meteorológovia nový teplotný rekord 40,2 stupňa Celzia. Ako napísala agentúra AFP, vlna horúčav v celej západnej Európe narušila dopravu a vyžiadala si bezpečnostné varovania.

David Dehenauw, meteorológ z belgického Kráľovského meteorologického ústavu (IRM), vo štvrtok uviedol, že rekordnú teplotu 40,2 stupňa Celzia namerali v Liége, hlavnom meste provincie Lutyšsko.

Doterajším belgickým teplotným rekordom bola hodnota 38,8 stupňa Celzia, ktorú namerali 27. júna 1947. Tento rekord bol však neskôr v roku 1980 po inštalovaní lepšieho technického vybavenia na meracej stanici v Uccle pri Bruseli revidovaný na 36,6 stupňa Celzia.



Vzhľadom na vysoké teploty platí do piatka pre takmer celé územie Belgicka okrem pobrežia Severného mora výstraha najvyššieho červeného stupňa.

Vo štvrtok v Bruseli namerali na poludnie 34,2 stupňa Celzia, pričom stredajšia hodnota 35,7 stupňa bude zrejme prekročená.

Na snímke dievča sa ochladzuje vo fontáne v parku počas horúceho letného dňa v belgických Antverpách 25. júla 2019.
Foto: TASR/AP


Nemecko zaznamenalo nový teplotný rekord 40,5 stupňa Celzia


Nový teplotný rekord 40,5 stupňa Celzia zaznamenali v stredu v nemeckom meste Geilenkirchen v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko. Informoval o tom vo štvrtok hovorca Nemeckej meteorologickej služby (DWD), píše agentúra DPA.

Žena sedí na vlnolame počas horúceho dňa na pláži v Barcelone 25. júla 2019. V Španielsku, tak ako v ostatných krajinách Európyočakávajú meteorológovia prekročenie teplotných rekordov.
Foto: TASR/AP


V priebehu štvrtka však môže byť aj tento rekord prekonaný, keďže teploty naprieč celým Nemeckom i naďalej stúpajú.

Doterajším nemeckým rekordom bolo 40,3 stupňa Celzia, ktoré namerali v bavorskom meste Kitzingen pred štyrmi rokmi.

Na aktuálne horúčavy reagovala aj nemecká strana Zelených, ktorá žiada, aby mali zamestnanci pracujúci v kanceláriách počas takýchto extrémne teplých dní možnosť pracovať z domu. Tí, čo naopak pracujú vo vonkajšom prostredí, by mali mať možnosť vziať si voľno.

Chlapec skáče do mora z vlnolamu počas horúceho dňa na pláži v Barcelone 25. júla 2019. V Španielsku, tak ako v ostatných krajinách Európy očakávajú meteorológovia prekročenie teplotných rekordov.
Foto: TASR/AP


Zelení chcú podľa spravodajského portálu Spiegel Online na riešenie situácie okolo horúčav vypracovať akčný plán. "Súrne potrebujeme koordinovaný akčný plán, aby sme našu spoločnosť pripravili na extrémne horúčavy a chránili sme si naše zdravie," vyhlásil šéf frakcie Zelených Anton Hofreiter.

Nemeckí Zelení požadujú napríklad monitorovanie počtu úmrtí v dôsledku horúčav, ktoré by slúžilo ako kontrola účinnosti opatrení proti horúčavám. Ďalej žiadajú, aby boli v mestách rozmiestnené bezplatné zdroje pitnej vody či rozšírenie zelených plôch - stromov a parkov.

Francúzsko má nový teplotný rekord: V Paríži namerali 41 stupňov Celzia


Paríž 25. júla (TASR) - Vo francúzskej metropole Paríž zaznamenali vo štvrtok nový teplotný rekord 41 stupňov Celzia. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na štátnu meteorologickú službu Meteo-France.

Vlna horúčav, ktorá zasiahla mnohé európske krajiny, tak prekonala 70-ročný teplotný rekord aj vo Francúzsku.

Teplotu 41 stupňa Celzia zaznamenali v parížskej mestskej časti Montsouris. Doterajší rekord mal hodnotu 40,4 stupňa Celzia z júla 1947.

Teplotné rekordy namerali v stredu aj v Nemecku, Belgicku či Holandsku. Očakávajú sa aj v Británii.