Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

V Belgicku odsúdili prominentného krajne pravicového aktivistu

Frontman krajne pravicovej strany Schild en Vrienden a jej zakladateľ Dries Van Langenhove ukazuje palec hore. Foto: TASR/AP

Na vynesení rozsudku v závere procesu v Gente sa Van Langenhove nezúčastnil.

Brusel 12. marca (TASR) - V Belgicku v utorok odsúdili prominentného krajne pravicového aktivistu Driesa Van Langenhoveho na ročný trest odňatia slobody za rasistické, nenávistné a nacistické prejavy. TASR o tom informuje podľa agentúry AP.

Ďalších päť členov extrémistickej skupiny, ktorú vedie, dostalo podmienečné tresty. Medzi nimi sú aj dvaja členovia krajne pravicovej strany Flámsky záujem (Vlaams Belang), ktorá má v júnových parlamentných voľbách pomerne veľké šance na úspech.

Líder zmienenej strany Tom Van Grieken označil rozsudok za dôkaz toho, že "belgická justícia je prehnitá až do špiku kostí". Samotný proces bol podľa jeho slov spolitizovaný.

Šestica čelila obvineniam z toho, že si prostredníctvom chatovej skupiny vymieňala rasistické, antisemitské a ďalšie extrémistické komentáre. Odškodnenie v tomto prípade žiadali aj ho dostali viaceré subjekty občianskej spoločnosti vrátane Gentskej univerzity a jeden ľudskoprávnej organizácie.

Kauzu podnietil dokument o Van Langenhovenovej skupine Schild & Vrienden (Štít a priatelia), mládežníckom krídle zmienenej strany Flámsky záujem, ktorý v roku 2018 natočili investigatívni novinári z verejnoprávnej televízie VRT, pričom odhalili verejné aj súkromné militaristické a extrémistické aktivity tejto organizácie.

"Obžalovaný básnil o nacistickej ideológii, ktorá spôsobila a naďalej spôsobuje nevýslovné utrpenie nespočetnému množstvu ľudí," uviedol sudca Jan Van den Berghe. Z dôkazov podľa neho vyplynulo, že "chce podkopať demokratickú spoločnosť a nahradiť ju modelom nadvlády bielej rasy".

Na vynesení rozsudku v závere procesu v Gente sa Van Langenhove nezúčastnil. Do väzby ho nevzali, keďže avizoval odvolanie. Uložili mu zároveň pokutu vo výške 16.000 eur.