Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

V Belgicku sa v piatok na krátky okamih zastaví život

Tragická havária školského autobusu v Belgicku Foto: TASR/AP

Oficiálnym dňom štátneho smútku za 28 obetí havárie belgického autobusu vo Švajčiarsku bude piatok 16. marca.

Brusel 15. marca (TASR) – Užšie ministerské kolégium pod vedením belgického premiéra Elia Di Rupa dnes rozhodlo, že oficiálnym dňom štátneho smútku za 28 obetí havárie belgického autobusu vo Švajčiarsku bude piatok 16. marca.

Vtedy sa do Belgicka vrátia telesné pozostatky obetí a doma už budú zranení školáci, ktorých zdravotný stav im umožňuje letecký presun.

Premiér Di Rupo už v stredu, deň po tragickej havárii školského autobusu vo švajčiarskom tuneli, hovoril o vyhlásení štátneho smútku. Belgické médiá pohotovo uviedli, že sa bude konať dnes. Niektoré úrady mali vlajku na pol žrde, verejnoprávne médiá zrušili zábavné relácie a novinári vyrátali, že ide iba o štvrtý štátny smútok od druhej svetovej vojny.

Galéria: Nehoda belgického autobusu v tuneli vo Švajčiarsku




V piatok o 11.00 h sa v Belgicku na chvíľku zastaví život. Zástavy na úradoch pôjdu na pol žrde. Úrady, školy a organizácie si minútou ticha pripomenú predčasnú smrť tých, ktorí sa vracali domov z lyžovačky vo Švajčiarsku. Z 28 obetí je 22 detí vo veku okolo 12 rokov - 16 Belgičanov a šesť detí má holandskú národnosť. Navštevovali základné školy v mestách Lommel a Heverlee.

V oboch mestách sa dnes okolie škôl, ktoré prišli o svojich žiakov a učiteľov, zmenilo na pietne miesto, kam obyvatelia prinášali kvety, obrázky, výkresy, balóny a zapaľovali sviečky. Na väčšine výkresov detí, ktoré prišli o svojich kamarátov, boli srdiečka a nerozbité autobusy.

V Lommeli sa v kostole, ktorý sa nachádza v tesnom susedstve školy poznačenej tragédiou, konala mimoriadna omša. Stovky ľudí prúdili do kostola a na emocionálne ladenej omši sa sĺz nezdržal ani biskup z Hasseltu, centra provincie, do ktorej patrí aj Lommel.

Premiér Di Rupo najskôr oznámil, že telesné pozostatky obetí prevezú do Belgicka už v priebehu dneška, nakoniec sa tak stane až v piatok. Údajne aj preto, že vojenské lietadlo C-130, ktoré o 17.00 h odletelo z vojenského letiska Melsbroek do Sionu vo Švajčiarsku, nemôže štartovať v nočných hodinách. Naopak, lietadlo typu Airbus pre rodiny obetí, ktoré dnes navštívili miesto nešťastia, malo po odlete zo Ženevy pristáť vo večerných hodinách v Bruseli aj so zranenými školákmi.

Galéria: Slzy a smútok v Belgicku




Štyria hospitalizovaní školáci, po dvaja z každej školy, sa stále nachádzajú na hranici medzi životom a smrťou, uviedli dnes večer belgické médiá s odvolaním sa na zdroje priamo zo Švajčiarska. Najviac obáv vzbudzuje zdravotný stav troch detí v nemocničnom centre CHUV v Lausanne. Tamojší lekári uviedli, že prognózy na ich prežitie sú veľmi limitované. Všetky tri sú na jednotke intenzívnej starostlivosti, pričom ich rodinám je dovolené byť v ich blízkosti.

Na sklonku druhého dňa po tragédii vyšetrovatelia stále uvádzali tri možné hypotézy príčiny nárazu autobusu do steny tunela: technickú poruchu vozidla, náhle zhoršenie zdravotného stavu vodiča a zlyhanie ľudského faktora. Teóriu, o ktorej hovorili niektoré zo zranených detí, že k havárii došlo, keď sa vodič snažil deťom pustiť DVD s filmom, vyšetrovatelia i majitelia autobusovej spoločnosti Toptours vyvrátili ako nevierohodnú. Taktiež sa vylúčila aj možnosť, že vodič za volantom bol pod vplyvom alkoholu.

Havarovaný autobus je podrobovaný prísnej technickej kontrole. Telá oboch šoférov skúmajú súdni lekári v snahe potvrdiť alebo vyvrátiť teóriu o náhlom zhoršenom zdravotnom stave jedného z nich.