Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Belgicku sa vlani zaoberali 315 novými prípadmi terorizmu

Na nedatovanej snímke vydanej francúzskou políciou 26-ročný Salah Abdeslam. Foto: TASR/AP

Belgické orgány sa teraz v súvislosti s parížskymi útokmi zameriavajú na pátranie po Abdeslamovom komplicovi, ktorý s ním predtým cestoval do Maďarska.

Brusel 21. marca (TASR) - Belgickí vyšetrovatelia sa v oblasti boja proti terorizmu nevenujú iba pátraniu po osobách spojených s vlaňajšími teroristickými útokmi v Paríži, ale zamestnávajú ich aj desiatky ďalších prípadov.

Belgický federálny prokurátor Frédéric Van Leeuw, ktorého cituje agentúra AP, to povedal dnes v Bruseli na spoločnej tlačovej konferencii s parížskym kolegom Francoisom Molinsom, usporiadanej po piatkovom zatknutí medzinárodne hľadaného Salaha Abdeslama, údajného strojcu útokov v Paríži z 13. novembra 2015.

Podľa Van Leeuwa v oblasti boja proti terorizmu Belgičania pracovali vlani na 315 nových prípadoch, zatiaľ čo tento rok ich už pribudlo takmer 60. Molins uviedol, že vo Francúzsku riešia 244 takýchto prípadov, v ktorých vystupuje 772 obvinených alebo len hľadaných jednotlivcov.

Van Leeuw sa tiež vyjadril, že z uvedených čísiel je zrejmá existencia "všeobecného ohrozenia". Obaja prokurátori zdôraznili, že dolapenie Abdeslama po štvormesačnom pátraní je výsledkom dôkladnej koordinácie medzi políciami a prokuratúrami v Belgicku a vo Francúzsku.

Salaha Abdeslama zatkli v piatok spolu s ďalšími podozrivými osobami počas protiteroristickej operácie v bruselskej štvrti Molenbeek. Belgické orgány sa teraz v súvislosti s parížskymi útokmi zameriavajú na pátranie po Abdeslamovom komplicovi, ktorý s ním predtým cestoval do Maďarska.

Najim Laachraoui a ďalší komplic, Samir Bouzir, sú podozriví z toho, že na diaľku riadili teroristické operácie, ktoré sa odohrali 13. novembra 2015 na viacerých miestach 10. a 11. obvodu v Paríži, ako aj na jeho predmestí Saint-Denis.