Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

V Belgicku vybrali porotu pre súdny proces s francúzskym džihádistom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Mehdi Nemmouche, prvý džihádista, ktorý po návrate zo sýrskych bojísk vykonal teroristický útok na európskej pôde, čelí doživotnému trestu, ak ho uznajú za vinného.

Brusel 7. januára (TASR) - Francúzsky džihádista, ktorý v roku 2014 zastrelil v židovskom múzeu v Bruseli štyroch ľudí, sa v pondelok objavil na tamojšom súde po tom, ako vybrali porotu pre jeho proces. Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

Mehdi Nemmouche, prvý džihádista, ktorý po návrate zo sýrskych bojísk vykonal teroristický útok na európskej pôde, čelí doživotnému trestu, ak ho uznajú za vinného. K útoku v belgickom hlavnom meste došlo 24. mája 2014.

Nemmouche (33) a ďalší Francúz Nacer Bendrer (30), ktorý mu údajne dodal zbrane, odmietajú obvinenia z "teroristickej vraždy". Nemmouche prehovoril pred súdom iba pri potvrdení svojej identity. Súdny proces sa začne vo štvrtok, do poroty vybrali ôsmich mužov a štyri ženy.

Vypovedať bude viac než 100 svedkov. Na procese sa zúčastnia rodiny obetí a lídri miestnej židovskej komunity, ktorí odsúdili antisemitskú povahu tohto útoku. Proces môže trvať až do konca februára a pokrývať ho bude vyše 300 belgických i zahraničných novinárov, ktorí sa už vopred akreditovali.

Medzi obeťami 82-sekundového útoku v židovskom múzeu boli dvaja izraelskí turisti, francúzsky dobrovoľník a belgický recepčný kultúrnej ustanovizne.

Nemmoucha, ktorý sa narodil do rodiny alžírskeho pôvodu vo francúzskom meste Roubaix, zatkli šesť dní po útoku, keď autobusom pricestoval z Bruselu do francúzskeho prístavného mesta Marseille a mal pri sebe strelné zbrane.

Vyšetrovatelia tvrdia, že v Sýrii pobudol v rokoch 2013-14 a stretol sa tam s Najimom Laachraouim - členom gangu, ktorý v marci 2016 vykonal v Bruseli samovražedné bombové útoky s bilanciou 32 mŕtvych. Rovnaká bunka sa údajne podieľala aj na parížskom masakri z 13. novembra 2015, ktorý si vyžiadal 130 mŕtvych.

K zodpovednosti za oba útoky sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS), ktorej aktivity v Sýrii a Iraku prilákali aj tisíce džihádistov z Európy.