Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

V Belgicku zaznamenali nárast počtu antisemitských incidentov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Marko Erd

Od 7. októbra, keď hnutie Hamas zaútočilo na Izrael, ktorý následne začal s ofenzívou v Gaze, do 7. decembra zaznamenala Unia 91 nahlásených antisemitských incidentov súvisiacich s konfliktom.

Brusel 25. januára (TASR) - V Belgicku zaznamenali od začiatku izraelsko-palestínskeho konfliktu nárast počtu antisemitských prejavov, vo štvrtok to uviedla belgická antidiskriminačná organizácia Unia. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Od 7. októbra, keď hnutie Hamas zaútočilo na Izrael, ktorý následne začal s ofenzívou v Gaze, do 7. decembra zaznamenala Unia 91 nahlásených antisemitských incidentov súvisiacich s konfliktom. Unia poznamenala, že v roku 2022 zaznamenala 57 antisemitských incidentov. "Môžeme teda hovoriť o čistom náraste hlásení antisemitských incidentov od 7. októbra 2023," uvádza sa v správe.

Unia ďalej tvrdí, že v 66 oznámeniach "bol jasne uvedený odkaz na židovský pôvod osoby, ktorá sa stala obeťou incidentu, alebo na židovskú komunitu." Správa tiež informovala o ôsmich oznámeniach, v ktorých sa poukazovalo na palestínsky alebo arabský pôvod, alebo ktoré mali protiislamský charakter.

Väčšina zaznamenaných hlásení sa týkala nenávistných prejavov na internete. Unia uviedla, že väčšina týchto incidentov sa zameriavala skôr na skupiny ľudí než jednotlivcov.

Podľa správy Unie sa deväť oznámení týkalo fyzických nenávistných činov, napríklad útokov, grafitov či vandalizmu. Zároveň dodala, že niektoré prípady rieši s políciou.

V novembri sa začalo vyšetrovanie vandalizmu na židovskom cintoríne v Marcinelle, kde došlo k poškodeniu 85 hrobov a ku krádeži viacerých predmetov vrátane bronzových Dávidových hviezd.

V správe organizácia uvádza, že "hoci tieto incidenty väčšinou nepredstavovali porušenie zákoa, vytvorili nepriateľskú atmosféru, najmä voči Židom v Belgicku".