Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

V Belgorode pre ostreľovanie zavreli školy

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Gladkov predtým informoval, že sobotňajšie útoky na území Belgorodskej oblasti si vyžiadali dve obete a osem zranených.

Belgorod 16. marca (TASR) - Úrady v ruskom meste Belgorod pri hraniciach s Ukrajinou v sobotu oznámili, že dočasne zatvárajú miestne nákupné centrá a školy. Reagovali tak na zintenzívnenie ukrajinského ostreľovania pohraničných oblastí počas prebiehajúcich ruských prezidentských volieb, informuje agentúra AFP.

Ruské ministerstvo obrany okrem toho v sobotu ráno vyhlásilo, že v Belgorodskej oblasti zmarilo ďalšie pokusy o infiltráciu na ruské územie zo strany "ukrajinských militantných sabotážnych a prieskumných skupín", ktoré chceli narušiť priebeh volieb. V priebehu tohto týždňa preniklo do pohraničných oblastí Ruska niekoľko ruských ozbrojených skupín bojujúcich na strane Ukrajiny.

"Vzhľadom na súčasnú situáciu sme sa rozhodli, že nákupné centrá v Belgorode a Belgorodskom okrese nebudú o nedeľu a pondelok v prevádzke,"
napísal na sociálnych sieťach gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov.

Zároveň informoval o tom, že v pondelok a utorok zostanú zatvorené aj miestne školy.

Gladkov predtým informoval, že sobotňajšie útoky na území Belgorodskej oblasti si vyžiadali dve obete a osem zranených. Na oblasť podľa neho útočili ukrajinské rakety aj drony.

Ruské ministerstvo obrany v sobotu ráno informovalo, že nad Belgorodskou a Kurskou oblasťou bolo zostrelených viacero rakiet, riadených striel a dronov.

Agentúra AFP pripomína, že Moskva obviňuje Ukrajinu, že vystupňovala svoje útoky počas prebiehajúcich prezidentských volieb v Rusku. Šéf Kremľa Vladimir Putin hrozí odplatou. Ruské rakety odpálené z anektovaného Krymu v piatok zasiahli obytnú zónu v juhoukrajinskom prístavnom meste Odesa. O život prišlo najmenej 20 ľudí a ďalších viac než 75 utrpelo zranenia.

V Ruskej federácii a na Ruskom okupovaných územiach Ukrajiny sa konajú trojdňové prezidentské voľby, od piatka do nedele. Putin v nich nemá prakticky žiadneho súpera a je teda isté, že bude znovuzvolený na ďalších šesť rokov.