Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

V Benghází prepadli britský diplomatický konvoj

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ide o najnovší zo série útokov na zahraničné ciele vo východolíbyjskom meste, z ktorých niektorí analytici obviňujú islamských militantov. "O všetkých pracovníkoch vieme.

Tripolis 11. júna (TASR) - Britský diplomatický konvoj napadli dnes popoludní neznámi útočníci v líbyjskom meste Benghází, oznámila hovorkyňa britskej ambasády. Ide o najnovší zo série útokov na zahraničné ciele vo východolíbyjskom meste, z ktorých niektorí analytici obviňujú islamských militantov.

"O všetkých pracovníkoch vieme. Sme v úzkom kontakte s líbyjskými orgánmi," uviedla hovorkyňa. Odmietla poskytnúť podrobnosti a nie je jasné, či bol niekto v konvoji zranený.

Pred piatimi dňami explodovala pred diplomatickou misiou USA v Benghází výbušnina, ktorú tam vyhodili z idúceho auta. Výbuch čiastočne poškodil bránu pred budovou.

Benghází bolo kolískou minuloročného povstania, ktoré ukončilo 42-ročnú vládu Muammara Kaddáfího. V súčasnosti je však dejiskom častých násilností, keďže zbraní je všade plno a štátne bezpečnostné sily majú slabú autoritu. Podľa bezpečnostných expertov je oblasť okolo Benghází sídlom radu islamistických militantných skupín, ktoré broja proti prítomnosti Západu v moslimských krajinách.