Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Zahraničie

V Berlíne by sa mali stretnúť lídri Weimarského trojuholníka

Francúzsky prezident Emmanuel Macron, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Presný dátum tohto stretnutia zatiaľ nie je známy.

Varšava 3. februára (TASR) - V nasledujúcich dňoch by sa v Berlíne malo uskutočniť stretnutie hláv štátov Weimarského trojuholníka, na ktorom budú lídri Nemecka, Francúzska a Poľska rokovať o situácii na Ukrajine. Informovala o tom vo štvrtok agentúra PAP s odvolaním sa nemenovaný zdroj z poľskej diplomacie.

Podľa tohto zdroja sa v Berlíne stretne nemecký kancelár Olaf Scholz s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, ako aj poľským prezidentom Andrzejom Dudom.

Presný dátum tohto stretnutia zatiaľ nie je známy. Macron však počas štvrtkového telefonátu hovoril s Dudom o možnosti zvolať stretnutie v trojstrannom formáte - Paríž, Varšava, Berlín.

Podľa vyhlásenia kancelárie francúzskeho prezidenta sa Duda ponúkol, že podporí Macronovú snahu o deeskaláciu napätia v súvislosti s Ukrajinou.

Podľa viacerých nemeckých médií plánuje nemecký kancelár Olaf Scholz v najbližších dňoch postupne navštíviť najvyšších predstaviteľov Spojených štátov, Ukrajiny a Ruska.

Napätie medzi Ruskom a Západom v súvislosti so situáciou na Ukrajine stúpa už niekoľko týždňov. Washington obviňuje Moskvu z toho, že pripravuje vojenskú inváziu na Ukrajinu. Rusko popiera tvrdenia, že plánuje inváziu, a naopak žiada od Západu bezpečnostné záruky.