Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Berlínsky policajti vysťahovali ľudí z budovy, ktorú nelegálne obývali

Na snímke policajti zadržujú prívrženca nelegálnych obyvateľov počas ich vysťahovania z nelegálne obývanej budovy Liebig 34, 9. októbra 2020 v Berlíne. Berlínska polícia začala v piatok s vysťahovávaním neslávne známej nelegálne obývanej budovy Liebig 34. Obyvatelia kládli len pasívny odpor. Budova bola čiastočne okupovaná približne 30 rokov a predtým, ako nelegálnych obyvateľov z budovy vysťahovali, bola predmetom mnohých súdnych sporov. Zároveň sa stala aj symbolom berlínskej ľavice. Foto: TASR/AP

Pre policajný zásah vypukli v meste násilnosti. Na proteste sa zúčastnilo podľa odhadov okoloidúcich zhruba tisíc ľudí.

Berlín 10. októbra (TASR) - Násilnosti vypukli v piatok večer v neďaleko berlínskeho námestia Hackescher Markt v súvislosti s demonštráciou proti vysťahovaniu nelegálne obývanej budovy Liebig 34 - symbolu ľavicovoradikálnej scény. Informovala o tom agentúra DPA.

Účastníci protestného pochodu centrom mesta boli čoraz agresívnejší a došlo aj k fyzickému stretu s príslušníkmi poriadkových síl. Výtržníci hádzali do policajtov petardy, fľaše a kamene, uviedla tamojšia polícia na Twitteri. V blízkosti námestia Hackescher Markt boli kameňmi rozbité viaceré výklady obchodov a protestujúci zapálili aj niekoľko áut.

Na proteste sa zúčastnilo podľa odhadov okoloidúcich zhruba tisíc ľudí. V nasadení bolo 1900 policajtov.



Budova na adrese Liebigstrasse 34 v štvrti Friedrichshain v bývalom východnom Berlíne, kde v poslednom období došlo k výraznému nárastu cien nájmov, bola čiastočne okupovaná približne 30 rokov. Predtým, než nelegálnych obyvateľov z budovy vysťahovali, bola predmetom mnohých súdnych sporov. V piatok ráno polícia z priestorov vysťahovala 57 ľudí, ktorým skontrolovala doklady a prepustila ich.

Po páde Berlínskeho múru v roku 1989 obsadili opustené domy vo východnej časti nemeckej metropoly študenti, mladí ľudia, umelci a aktivisti. Niektoré z nich sa následne stali legálnymi bytovými projektmi, približuje agentúra AFP.