Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

V Berlíne žije podľa prvého sčítania 1976 ľudí bez domova

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Predstavitelia hlavného mesta Nemecka sa na základe hrubých odhahov predtým domnievali, že v Berlíne žije 6000-10.000 ľudí bez domova.

Berlín 7. februára (TASR) - V prvom systematickom sčítaní bezdomovcov v Berlíne zrátali dobrovoľníci počas noci z 29. na 30. januára 1976 ľudí bez domova. Oznámila to v piatok Elke Breitenbachová z oddelenie berlínskeho senátu zodpovedná za integráciu, prácu a sociálne záležitosti. Toto číslo je pritom omnoho nižšie, ako sa predpokladalo, píše agentúra DPA.

Predstavitelia hlavného mesta Nemecka sa na základe hrubých odhahov predtým domnievali, že v Berlíne žije 6000-10.000 ľudí bez domova.

Na zrátavaní ľudí bez domova sa podieľalo 2600 dobrovoľníkov. Podľa Breitenbachovej je pravdepodobné, že sa im nepodarilo nájsť všetkých z nich a preto sa plánujú aj ďalšie takéto akcie. Priamo na uliciach v meste stretli dobrovoľníci 800 ľudí bez domova a ďalších 942 ľudí sa nachádzalo v príslušných sociálnych zariadeniach.

Približne tretina z ľudí bez domova, ktorých tímy dobrovoľníkov vyspovedali, bolo ochotná prezradiť informácie o sebe a svojej životnej situácii. Päťdesiatpäť percent zo zaregistrovaných bezdomovcov malo 30-49 rokov; 84 percent z nich tvorili muži.

Sčítanie bolo organizované v rámci iniciatívy "Noc solidárnosti", ktorá mala predstaviteľom mesta poskytnúť lepšiu predstavu o tom, ako prerozdeliť finančné prostriedky určené na tieto účely a zlepšiť pomoc pre ľudí bez domova.