Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

V Betlehéme sa uskutočnil protestný maratón Palestínčanov

Bazilika Narodenia Pána v Betleheme Foto: TASR/AP

Viac ako 3000 ľudí sa zapojilo dnes do tretieho ročníka palestínskeho maratónu v posvätnom meste Betlehém, ktorého cieľom je upriamiť pozornosť na izraelské obmedzenie pohybu v Predjordánsku.

Tel Aviv 27. marca (TASR) - Viac ako 3000 ľudí sa zapojilo dnes do tretieho ročníka palestínskeho maratónu v posvätnom meste Betlehém, ktorého cieľom je upriamiť pozornosť na izraelské obmedzenie pohybu v Predjordánsku. Informovala o tom agentúra DPA.

Začiatok i cieľ behu usporiadatelia stanovili pri Chráme Narodenia Pána, o ktorom kresťania predpokladajú, že je miestom narodenia Ježiša Krista. Tento chrám je zároveň jedným z najstarších kostolov na svete.

Trasa maratónu prechádzala cez dva utečenecké tábory a popri masívnom múre, ktorý Izrael ako bezpečnostnú bariéru postavil aj cez územie Predjordánska.

Do maratónu so silným symbolickým významom sa zapojilo aj zhruba 500 cudzincov, množstvo z nich pochádzalo z Európy.

Izrael trvá na argumente, že múr postavil z bezpečnostných dôvodov, podľa Palestínčanov však tento medzi západným brehom Jordánu a Izraelom predstavuje zaberanie pôdy.

Medzinárodný súdny dvor (MSD) so sídlom v holandskom Haagu označil časti tohto múru postavené na území Predjordánska za nezákonné.

"Ničivý vplyv na životy Palestínčanov" majú podľa OSN aj kontrolné stanovištia izraelskej armády na tomto území.