Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

V Bielovežskom pralese sa začala ochranná operácia; hovorí sa o výrube

Bielovežský prales je na zozname Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Žijú tam stovky zubrov, viac ako 60 druhov cicavcov a stovky druhov stromov, rastlín a lišajníkov.Ako informovali poľské médiá, riaditeľ poľskej správy lesov Konrad Tomaszewski vysvetlil, že cieľom "záchrannej operácie" je zastaviť ničenie pralesa, ktorý napadol lykožrút, ako "aj chrániť životy a zdravie miestnej populácie a cestnú premávku a bojovať s rizikom vypuknutia požiarov". Médiá pritom upozornili, že Tomaszewski sa dôsledne vyhýbal používaniu slov ako výrub - namiesto toho používal iné výrazy. Foto: TASR/AP

Bielovežský prales je na zozname Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Varšava 25. mája (TASR) - V Bielovežskom pralese na území Poľska sa v utorok začalo s výrubom stromov, ktorý vládne úrady označili za "ochrannú operáciu". Ochrancovia prírody - vrátane organizácií Greenpeace a Svetový fond na ochranu prírody (WWF) - ju ostro odmietajú. tento postoj zastáva aj časť poľskej verejnosti.

Bielovežský prales je na zozname Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Žijú tam stovky zubrov, viac ako 60 druhov cicavcov a stovky druhov stromov, rastlín a lišajníkov.



Ako informovali poľské médiá, riaditeľ poľskej správy lesov Konrad Tomaszewski vysvetlil, že cieľom "záchrannej operácie" je zastaviť ničenie pralesa, ktorý napadol lykožrút, ako "aj chrániť životy a zdravie miestnej populácie a cestnú premávku a bojovať s rizikom vypuknutia požiarov".

Médiá pritom upozornili, že Tomaszewski sa dôsledne vyhýbal používaniu slov ako výrub - namiesto toho používal iné výrazy.

Predstavitelia Greenpeace však uviedli, že aktivisti organizácie už v prvý deň tzv. operácie zaznamenali výruby stromov, a to v blízkosti cesty Bialowieža-Hajnówka.

Podľa Tomaszewského je prioritou odstrániť stromy, ktoré by mohli padnúť na chodníky a zraniť tak lesnú stráž či turistov. Dodal, že prebiehajúca operácia sa nevzťahuje na dve "referenčné zóny" s rozlohou 17.000 hektárov, teda na tretinu územia pralesa na poľskej strane spoločných hraníc s Bieloruskom.

Poľský minister životného prostredia Jan Szyszko informoval, že v pondelok v Európskom parlamente absolvoval osemhodinovú debatu s poslancami, ktorým vysvetľoval dôvody "operácie", pričom zopakoval, že "všetkých pozýva", aby prišli a na mieste sa presvedčili o prebiehajúcich zákrokoch. Zdôraznil, že cieľom je ochrana oblastí nevyčísliteľnej hodnoty, ktoré sú svetovým dedičstvom a sú súčasťou sústavy chránených území európskeho významu Natura 2000.

V čase od 4. do 8. júna bude v Poľsku delegácia UNESCO, ktorej členovia posúdia situáciu v Bielovežskom pralese a postup poľských úradov.

Ochrancovia prírody namietajú, že "ministerstvo nechápe, že tento hmyz (lykožrút) tu bol vždy a les prežil". Právnická organizácia ClientEarth, ktorá podporuje environmentalistov, zasa upozornila, že Poľsko porušuje európske smernice, a hrozí, že sa za to bude musieť zodpovedať pred Súdnym dvorom EÚ.

Právnička Agata Szafraniuková uviedla, že predstavitelia Európskej komisie v pondelok oficiálne podporili stanovisko ochrancov prírody, že masívny výrub stromov v Bielovežskom pralese nie je v súlade so zákonmi EÚ, pretože mu nepredchádzalo vypracovanie dopadovej štúdie o jeho vplyve na vzácne druhy a chránené zóny.

Hovorkyňa poľskej pobočky Greenpeace Marianna Hoszczowská pripomenula, že to, čo do Bielovežského pralesa láka vedcov z celého sveta, sú prirodzené biologické procesy, ktoré sa tam odohrávajú. "Realizácia plánov ministerstva životného prostredia bude nevratným zlomom v tomto procese," vysvetlila.