Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Bilčík: CoFoE vyčleňuje kľúčové návrhy, ktoré môžu ovplyvniť budúcu EÚ

Na snímke europoslanec Vladimír Bilčík, foto z archívu. Foto: TASR - Martin Baumann

Doterajšie podnety zo strany občanov, ktorí sa priamo zúčastňujú na Konferencii o budúcnosti Európy (CoFoE), sú veľmi užitočné, uviedol M. Šefčovič.

Brusel/Bratislava 19. novembra (TASR) - Konferencia o budúcnosti Európy (CoFoE) sa dobre rozbehla a vyčleňuje najkľúčovejšie návrhy, ktoré by mali ovplyvniť budúcu podobu EÚ. Myslí si to slovenský europoslanec Vladimír Bilčík, patriaci do 108-člennej skupiny európskych zákonodarcov, ktorí dotvárajú parlamentné zhromaždenie zaoberajúce sa CoFoE.

"Konferencia začala skutočne fungovať, nielen v pléne, ale aj v pracovných skupinách," uviedol. Pripomenul, že sa zriadili pracovné skupiny, kde sú okrem zástupcov občanov aj europoslanci, národní poslanci a predstavitelia vlád. On bol zaradený do skupiny, ktorá sa venuje základným ľudským právam a ktorú vedie eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová.

Doterajšie podnety zo strany občanov, ktorí sa priamo zúčastňujú na Konferencii o budúcnosti Európy (CoFoE), sú veľmi užitočné. V rozhovore pre TASR to uviedol podpredseda Európskej komisie (EK) pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad Maroš Šefčovič.

Spoločne s dvoma ďalšími podpredsedníčkami EK - Věrou Jourovou a Dubravkou Šuicovou - pracuje vo Výkonnom výbore Konferencie o budúcnosti Európy, pričom každý z nich vedie aj jednu pracovnú skupinu. Šefčovič vedie pracovnú skupinu pre zdravotníctvo. Prvé zasadnutie tejto skupiny v Štrasburgu považuje za veľmi užitočné a podnetné.

"Od občanov prichádzali dobré podnety ohľadom cezhraničného zdravotného poistenia, aby bol v Európe zaistený univerzálny prístup v oblasti zubárskej starostlivosti, ale aj o tom, aby bol kvalitný prístup k liekom všade v Európe," priblížil.